Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Pijnlijke Tinteling in vingers maar geen carpaal tunnel syndroom. Wat is het dan?

Mijn moeder heeft pijnlijke tintelingen, alsof er naalden in haar vingertoppen worden geprikt, aan haar vingers (middel,ringvinger en pink). We zijn naar de neuroloog geweest en daar heeft ze een elektrische schokken bij haar zenuwen gekregen. Wij dachten aan carpaal tunnel syndroom maar we zijn vandaag terug gegaan om de uitslag te bekijken… Jammer genoeg hebben ze helemaal niks gevonden.. Ze zeiden om weer naar de huisarts te gaan maar Tsjaa daar wordt je ook weer moe van want ik wil gewoon weten als mijn moeder iets ergs heeft.. Weet iemand een andere ziekte ofzo want ik kan niets vinden op het
Alvast bedankt,
XxpandagirlxX

Weet jij het antwoord?

/2500

verkeerde houding. heb ik vooral als ik met mijn telefoon spelletjes aan het spelen ben. Houding veranderen. en na 2 weken heb je er geen last meer van

Ik mag toch hopen dat de neuroloog niet enkel heeft laten testen voor het carpaal tunnelsyndroom, want daarvoor zitten haar klachten precies aan de verkeerde kant van haar hand. Bij CTS verwacht je tintelingen in duim, wijsvinger, middelvinger en een deel van de ringvinger. Bij tintelingen aan de andere kant van de hand (dus pink, ringvinger en andere zijde van de middelvinger - hoewel het meestal niet exact die grens aanhoudt) verwacht je een beknelde zenuw óf vanuit de elleboog, óf eventueel de nek. Het zou dus alsnog een beknelde of geïrriteerde zenuw kunnen zijn, maar dan niet de nervus medianus, maar de nervus ulnaris. Als het vanuit de elleboog komt, kan het helpen om in elk geval niet op haar elleboog te steunen (bijvoorbeeld tijdens het zitten) en er 's nachts op te letten dat haar arm niet al te sterk gebogen ligt. Het advies om terug te gaan naar de huisarts zou ik wel opvolgen als ik haar was. Je doet het hier overkomen alsof dat advies zomaar gegeven wordt om van haar af te zijn, maar de huisarts is degene die het overzicht houdt over haar zorg en haar klachten. Die heeft haar misschien naar de neuroloog verwezen met één specifieke vraag (bijvoorbeeld: 'kan dit CTS zijn', of: 'is dit een neurologisch probleem') en wanneer het antwoord op de vraag dan 'nee' is, zal de neuroloog terugverwijzen naar de huisarts. Vervolgens is het aan de huisarts om verder te zoeken of haar eventueel te verwijzen naar een andere specialist. Het lijkt me trouwens sterk dat de vraagstelling van de huisarts CTS was, want zoals gezegd geeft dat precies aan de andere zijde van de hand klachten. De vraag of je moeder iets ernstigs heeft, is dan ook alleen te beantwoorden door haar (huis)arts. Meestal is er geen onderliggende oorzaak voor dit soort klachten behalve misschien een verkeerde houding, overbelasting of - bij vrouwen - zwangerschap, maar het is natuurlijk niet onmogelijk dat er toch iets anders meespeelt. Maar als dit haar enige klacht is, zou ik me geen zorgen maken. Als ze krachtsverlies krijgt in haar hand is het trouwens wel zaak om bij de huisarts aan de bel te trekken. Die zal haar dan waarschijnlijk doorverwijzen naar een neuroloog, orthopeed of neurochirurg en wanneer er inderdaad een zenuw bekneld is, kan deze eventueel operatief vrijgelegd worden.

In mijn ervaring (als chiropractor) zijn dergelijke klachten vaak het gevolg van Thoracic Outlet Syndroom (TOS). De klachten zijn vergelijkbaar met Carpaal Tunnel Syndroom maar wanneer dat uitgesloten is, is TOS voor mij de meest waarschijnlijke diagnose. Het is een moeilijk vast te stellen probleem en de diagnose vindt dan ook vaak plaats op basis van uitsluiting. Een goede aanwijzing dat het TOS is, is wanneer je moeder haar arm omhoog doet en dan meer last krijgt. Dit is conservatief goed te behandelen met Cesar, Mensendieck, Fysiotherapie en natuurlijk... Chiropractie.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100