Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Mijn oren zijn schoon maar toch zitten ze halfdicht. Hoe kan dit?

Volgens huisarts zijn mijn oren schoon. Ik krijg ze met geen mogelijkheid helemaal open.

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat kan ook samenhangen met een zware verkoudheid. De buizen van Eustachius zorgen voor een gelijke druk in zowel de midden- als de buitenste oordelen. Ook wordt via die buizen slijm afgevoerd. Wanneer de buizen van Eustachius verstopt raken kan het slijm niet weg en is de luchtdruk niet meer gelijk. Als gevolg daarvan wordt het trommelvlies van buiten naar binnen geduwd, waardoor je voelt dat je oren dicht zitten en je gehoor slechter is. Je kunt bij de apotheek neusspray halen, om het slijm in de buizen op te laten lossen. Xylometazoline heet het spul dat ik hier vorig jaar voor kreeg.

Je uitwendige gehoorgangen zijn schoon dus kan de oorzaak zijn dat je te nauwe of dichte inwendige gehoorgangen hebt. De zgn Buizen van Eustachius. Deze lopen van het trommelvlies door het oor en monden uit in de keelholte. Kauwgom kauwen kan dan helpen om ze open te krijgen. Moet de oorzaak echter gezocht worden in de sinussen (Bijholten) doordat je daar misschien een ontsteking hebt dan kan er behandeling nodig zijn. Als het niet vanzelf over gaat is het wellicht raadzaam om een afspraak te maken met en KNO arts of eerst via de huisarts een sinusfoto laten maken.

Bronnen:
beroepshalve

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100