Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Mijn pink en ringvinger en middelvinger tintelen pijnlijk. Is het ernstig?

Ik heb het al eens eerder gehad. En ik ben een hypochonder dus ik ben bang dat het ernstig is. Wat kan dit zijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het kan ook door je angsten komen. Daardoor bouw je spierspanningen op in je lichaam, waardoor bloed minder goed in de uiteinden van je lichaam kunnen komen. Zo kan er ook geen zuurstof bij komen en afvalstoffen worden afgevoerd. Hoe meer je je zorgen maakt, hoe ernstiger het kan gaan worden. Werk dus eerder aan je angsten en leer om lichamelijk meer tot ontspanning te komen. Relativeer je angsten maar accepteer te ook. Wat is het ergste ziektebeeld wat je kunt krijgen? En waarom is die zo erg?

Het is uiteraard onmogelijk met zekerheid te zeggen, maar dit klinkt voor mij als een cubitaal tunnel syndroom. Het gevoel in de hand wordt verzorgd door 3 zenuwen, de n radialis, n medianus en n ulnaris. Het gebied van de middelvinger tot de pink wordt verzorgd door de n ulnaris. De nervus ulnaris loopt door de arm, via een groeve in de elleboog naar de hand. Op de groeve zit een stevig bindweefsel blad en vormt zo een tunnel, de cubitale tunnel. In deze tunnel kan de zenuw bekneld raken en geeft dan tintelingen in de middelvinger tot pink. Het is een beeld dat lijkt op het carpale tunnel syndroom, alleen dan gaat het om een andere zenuw. Hoe ernstig dit is is ook lastig aan te geven. In de meeste gevallen gaat het met rust en pijnstilling weer over, soms is een operatie nodig, waarbij het dak van de tunnel geopend wordt. Toch wel verstandig om hiermee langs uw huisarts te gaan.

Je nervus ulnaris, zo heet die zenuw, zit kennelijk af en toe klem. Dat kan lokaal zijn, dus ergens in je elleboog of onderarm, maar het kan ook aan je nek liggen. Dat laatste komt heel veel voor. Ga naar een manueeltherapeut. Die kan dat gemakkelijk vaststellen. Een verwijzing is niet nodig. Wel moet je even nakijken of je aanvullend verzekerd bent hiervoor.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100