Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Waarom zijn preventieve scans verboden in Nederland?

Ik lees net in de krant dat men preventieve scans wil gaan toestaan in Nederland. Waarom zijn deze eigenlijk uberhaubt verboden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Preventieve scans zijn niet verboden in Nederland. Ik krijg ieder jaar een preventief onderzoek. Als je de total bodyscan bedoelt: De totale onderzoeken zijn nu in Nederland verboden. Maar duizenden mensen wijken uit naar het buitenland om zich toch te laten doorlichten. Veel klinieken net over de grens. Total Bodyscan overzicht en prijzen: Al jarenlang is Privatescan aanbieder van de meest uitgebreide Total Bodyscan voor de laagste prijs van Nederland. Privatescan garandeert u de laagste prijs. http://www.privatescan.nl/total-body-scan/prijzen?gclid=CPjk3cuKqLsCFUcV3goddkQAVQ Er zijn verschillende redenen om dit te verbieden: * Volgens het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) leidt ongericht onderzoek tot onnodig vervolgonderzoek, door zogenoemde fout-positieve uitslagen. * Als dat in Nederlandse ziekenhuizen gaat gebeuren worden de wachtlijsten voor mensen die wel iets mankeren, nog veel langer. * De kosten voor de zorg zullen hoe dan ook alweer stijgen. En wie zal dat betalen? * Mensen gaan zich onnodig patient voelen en willen dan vanalles wat niet nodig is. Dit geeft extra druk op de medische sector. Toegevoegd na 3 minuten: Eerst moeten dus de voorwaarden heel duidelijk worden gemaakt. Om maar iets te noemen: onderzoeken met contrast vloeistof zijn niet zonder gevaar, maar in die klinieken waar dat nu gebeurt is er geen controle en worden mensen vaak niet goed voorgelicht. Hier nog een .pdf van de Consumentenbond. http://www.consumentenbond.nl/morello-bestanden/gidsarchief/consumentengids/2013/201306p14_Total_body_scans.pdf;jsessionid=C80B22296CE233EE411538F205033C33?bodyClass=dossiers+overview