Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Is een bloeddruk van 101/53 gevaarlijk?

Weet jij het antwoord?

/2500

Een lage bloeddruk wordt veel minder snel opgemerkt dan een hoge bloeddruk. Dit komt omdat lang niet iedereen last heeft van de symptomen die bij een lage bloeddruk horen. Een lage bloeddruk kan erg vervelend zijn, maar is niet gevaarlijk. Door de symptomen die iemand kan hebben, is het echter wel verstandig te proberen een normale bloeddruk te krijgen. Zoals gezegd heeft niet iedereen last van de symptomen die bij een lage bloeddruk horen. Toch zijn er natuurlijk wel symptomen waar je last van kunt hebben. Dit zijn bijvoorbeeld: • Duizeligheid • Slap gevoel • Misselijk • Vermoeidheid • Flauwvallen • Hartproblemen Wanneer je een langere tijd last hebt van één of meer van deze symptomen, is het raadzaam om een dokter te raadplegen of om zelf je bloeddruk op te meten. De kans op een lage bloeddruk is dan immers aanwezig. Er zijn bepaalde medicijnen die je bloeddruk kunnen verhogen. Wanneer je constant last hebt van een lage bloeddruk, dan kan het zijn dat je medicijnen gebruikt die als bijwerking hebben dat je bloeddruk verlaagt. Wanneer je de bijsluiter van de medicijnen leest, kun je lezen of een lage bloeddruk bij de bijwerkingen horen. In dit geval kun je het beste naar de dokter gaan. Wellicht zijn er mogelijkheden voor vervangende medicijnen zonder bijwerkingen. Soms komt het ook voor dat iemand een te lage bloeddruk heeft, omdat hij of zij medicijnen slikt tegen een te hoge bloeddruk. De arts kan dan besluiten om te stoppen met deze medicatie.

Bronnen:
http://www.bloeddruk.net/lage-bloeddruk.html

Nee, een lage bloeddruk op zich is niet gevaarlijk, maar kan wel een gevaar worden. Je kunt op de verkeerde plek flauwvallen, je kunt last van je hart krijgen en nog wat lastige bijkomstigheden. Een lage bloeddruk is altijd een reden om direct een afspraak met je huisarts te maken, zodat er onderzocht kan worden wat de oorzaak is en er advies kan worden gegeven over je eetgewoonten en eventueel medicatie kan worden voorgeschreven. De bloeddrukmeters voor het thuisgebruik kunnen een afwijkende meting doen, maar zijn ook wel een goede richtlijn om je huisarts te consulteren bij te hoge, of te lage bloeddruk.

Als dit op zichzelf staat, niet. Het is een wat lage bloeddruk, maar niet zo laag dat de organen niet voldoende bloed zouden krijgen. Een dergelijke bloeddruk kán een teken is dat er wél iets gevaarlijks aan de hand is, maar dat valt niet te zeggen zonder meer informatie. De bloeddruk op zich is niet gevaarlijk, maar als iemand een lage bloeddruk heeft door bepaalde hartproblemen, doordat er ergens in het lichaam een bloeding is of doordat hij/zij ernstig uitgedroogd is of een ernstige allergische reactie heeft, dan kan er wel degelijk sprake zijn van een gevaarlijke situatie. Als iemand een dergelijke bloeddruk heeft zonder dat er andere klachten zijn, kan het zijn dat die persoon van zichzelf een vrij lage bloeddruk heeft, of bijvoorbeeld medicatie gebruikt tegen een te hoge bloeddruk. Bij zwangere vrouwen is een lage bloeddruk ook vrij normaal, en met name ouderen kunnen soms last hebben van een plotselinge bloeddrukdaling na de maaltijd, doordat het spijsverteringsstelsel als het ware bloed wegtrekt van andere plaatsen. Het draait dus allemaal om de reden van de lage bloeddruk en om bijkomende klachten. Als iemand hartritmestoornissen heeft, last van veelvuldig overgeven en/of diarree, ergens bloed verliest, pas geopereerd is, zich heel beroerd voelt met ernstig zweten, wegraken en/of flauwvallen, het erg koud heeft, ernstige of plotselinge pijnklachten heeft, verward is, zich erg onwel voelt, grote brandwonden heeft of niet aanspreekbaar is, is een lage bloeddruk een reden om direct een arts te bellen. Maar omdat er helemaal niets ernstigs hóeft te zijn, hoef je dat niet te doen als er verder geen klachten zijn dan alleen duizeligheid of iets als zwart voor de ogen zien bij het opstaan. Als iemand dat soort klachten voor langere tijd heeft, kan dat wel een reden zijn om de huisarts eens te consulteren voor eventueel nader onderzoek. Dan hoeft dan alleen niet met spoed. Ik neem aan dat deze bloeddruk is gemeten door een arts of andere zorgverlener. Die zal dan ook in staat zijn om in te schatten of dat in deze situatie ernstig is of niet. Als de bloeddruk thuis is gemeten, is het eerst zaak om een paar keer de bloeddruk bij de huisarts te laten meten om te kijken of de meting wel klopt.