Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

wat is hartkatheterisatie?

Weet jij het antwoord?

/2500

Een katheter is een dun buigzaam slangetje, buisje of draad. Het slangetje wordt door een cardioloog door de huid en via de bloedbaan naar de kransslagaders geleid. Dan spuit hij/zij via de katheter een wolk contrastvloeistof. Daarna zijn het bloedvat en zijn vertakkingen stroomafwaarts goed zichtbaar op een röntgenfilmpje. Een hartkatheterisatie wordt meestal gedaan om te onderzoeken of er vernauwingen in de kransslagaders van het hart zijn. De persoon heeft dan klachten van pijn op de borst of een hartinfarct gehad, en de arts wil onderzoeken waar deze vandaan komen en wat de ernst van de aandoening is. Ook bij andere hartaandoeningen wordt wel eens onderzoek via een hartkatheter uitgevoerd, bijvoorbeeld om een goed beeld te krijgen van: - de pompfunctie van het hart - de werking van de hartkleppen - de plek waar ritmestoornissen ontstaan.

Bronnen:
http://www.hartstichting.nl/hart_en_vaten/...
http://www.hartwijzer.nl/Hartkatheterisatie.php

Bij hartkatheterisatie nemen ze een kijkje in je hart óf voeren ze een behandeling uit met een of meer katheters. Een katheter is een héél dunne, lange 'spriet' die ze via een groot bloedvat (in sommige gevallen is dat een ader, en in sommige gevallen een slagader) opschuiven naar je hart. Het punt waar de katheter naar binnen gaat, is meestal de lies, maar het kan ook in de hals gebeuren. Dat hangt helemaal van de omstandigheden af: wat ze doen, hoe groot het vat is, enzovoort. Aan het einde van de katheter(s) zit een gereedschapje. Wat dat gereedschapje is, hangt weer helemaal af van wat ze doen. Bijvoorbeeld: als ze de bron van een hartritmestoornis opzoeken, dan kunnen ze met de katheter een stroomstootje geven, om te kijken hoe de stroom over het hart loopt. En als ze dat uitgedokterd hebben, kunnen ze (in veel gevallen) de hartritmestoornis opheffen door met andere katheters littekens op het hart te maken (branden) zodat de stroompjes die er niet thuishoren worden geïsoleerd. Met andere katheters kunnen ze in bepaalde gevallen een hartklep repareren, een bloedvat oprekken (dotteren), een vernauwing of een lekkende hartklep opsporen (door contrastvloeistof uit de katheter te laten lopen), enzovoort. Dus: een katheterisatie kan zowel voor een onderzoek als (steeds vaker) voor een behandeling worden gebruikt. Dat laatste is erg mooi, want er zijn nu behandelingen mogelijk met een katheter die vroeger met een openhartoperatie moesten. Nu kom je er dus steeds vaker van af met een piepklein gaatje in je lies! Ik voeg een paar bronnen bij, van heel verschillende soorten hartkatheterisaties. Degene die jij bedoelt, is waarschijnlijk een katheterisatie om te kijken of er kransslagaders verstopt zitten (bron 2).

Onderstaande link maakt een boel duidelijk.

Bronnen:
http://lmgtfy.com/?q=hartkatheterisatie