Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kan je je lichaamstemperatuur ook opmeten zonder hulpmiddelen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Meten is het vergelijken met iets anders. Maakt niet uit of het om gewicht, afmeting of temperatuur gaat. Je vergelijkt het ergens mee: dat is zwaarder of lichter dan dat. Of langer of even lang als een touwtje je hebt dus altijd hulpmiddelen nodig om iets te meten: je kunt hooguit zeggen dat iemand warmere handen heeft dan dat jij hebt, maar je weet dan nog niet hoe warm ze zijn in graden. Je eigen handen zijn dan ook een hulpmiddel om de temperatuur van de ander in te schatten, maar erg ver kom je er niet mee

Niet in temperatuur, maar je kunt wel zeggen dat het warm of koud is.

Ja, je kunt met je hand tegen je voorhoofd voelen of het warmer is dan normaal. Dan is je hand opzich ook een hulpmiddel, maar ik denk dat je thermometers bedoelt. Je kunt best zonder thermometer een lichaamstemperatuur opmeten, maar dan blijft het - tenzij je enorm getraind bent - bij 'warmer dan' of 'kouder dan'. Mocht je temperatuur bij iemand op willen nemen die ziek lijkt te zijn kan je best voelen of iemand koorts heeft, je huid is heel gevoelig en heeft een paar graden verschil prima door. Je voelt dan dus wel het verschil tussen 37,5 of 39, maar je zal niet de exacte temperatuur op kunnen meten.

Nee, dat kan niet. De lichaamstemperatuur is gedefinieerd als de temperatuur gemeten in de endeldarm. Dit geeft op de meest praktische wijze een betrouwbare schatting van de werkelijke temperatuur diep in het lichaam. Voor een directe meting moeten probes tot diep in het lichaam ingebracht worden. Alleen op bv een IC zou je daar reden voor hebben. Nu zou je een vinger in je anus kunnen steken, maar dan kom je niet verder dan de conclusie, dat het daar warmer is dan de huidtemperatuur van je vinger. Een waarde kan je daar niet bij aangeven. Je hebt dus altijd een thermometer nodig. Elke andere meting (onder tong, oksel, huidthermometer) is bewezen onbetrouwbaar. Een meting met de hand op het voorhoofd heeft zelfs helemaal geen zin. Iemand met koorts heeft immers meestal een koude huid, pas als de temperatuur weer moet dalen wordt de huid warm. Bij een onderzoek werd gekeken of ervaren verpleegkundigen met de hand konden voelen of iemand koorts had. Conclusie was, dat zij slechter scoorden dan een willekeurig gillend ander persoon.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100