Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kan CRP leiden tot een hartinfarct lees dit regelmatig op internet?

Kan CRP leiden tot een hartinfarct lees dit regelmatig op internet?
Mijn CRP was 7 weken geleden 4, dus binnen de normen, mijn BSE was echter 55. Nu (26/6-2013) is mijn CRP 49 en mijn BSE 63. Ben wel op 13 december 2012 geopereerd aan slokdarmkanker en heb daarna een sepsis (bacteriële bloedvergiftiging0 gehad. Heb daarbij 6 weken lang antibiotica moeten nemen ( 4 x p/dag 10 ml, ingespoten door een verpleegkundige).
Daarna (en nu nog geregeld) heel veel last gehad van diarree en vreselijke buik- en darmkrampen. Gebruik al enige tijd een candida dieet, omdat gebleken is dat de schimmels de nog resterende goede bacteriën vele malen overtreffen (candida - albicans). Heb nu ook als aanvulling Bacto-Flor met o.a. bifido bacteriën en gebruik veel yoghurts en biogarde roer naturel.

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, CRP kan geen hartinfarct veroorzaken. Het CRP is één van de stofjes in het bloed, die omhooggaan op het moment dat er bijvoorbeeld ergens in het lichaam een infectie is. Het is echter net als het BSE niet specifiek voor infecties; er zijn vele redenen waarom het CRP kan stijgen. Het was al langer bekend, dat ook bij hart- en vaatziekten het CRP kan stijgen. Er werd altijd gedacht, dat dit slechts een bijkomend effect is. Nu is uit recent onderzoek gebleken, dat de stijging van het CRP niet een bijkomend effect is, maar een direct gevolg van de hart- en vaatziekten. Naar mijn weten is er nog maar één onderzoek gedaan die dit aangeeft. In de wetenschap is één géén, en dus is dit veel te weinig om enige conclusie te trekken. Het onderzoek zelf heb ik niet gelezen; ik kan dus niets zeggen over zoiets als de kwaliteit van het onderzoek, hetgeen uiteraard ook een belangrijk punt zou zijn. Zie ook de bron. Het is dus zo, dat het CRP stijgt omdat er een hart- en vaatziekte is; het is niet zo, dat hart- en vaatziekten ontstaan omdat het CRP verhoogd is. Zoals gezegd, zijn er naast hart- en vaatziekten vele vele andere mogelijke oorzaken van een verhoging van het CRP. Zo op het verhaal, dat u opgeeft, kan ik zo al een aantal mogelijke oorzaken noemen die bij u misschien een stuk waarschijnlijker zijn. Aangezien ik uit uw verhaal ook begrijp, dat u de afgelopen maanden nogal wat heeft meegemaakt op medisch gebied, is het voor mij echter onmogelijk om hier met zekerheid iets over te zeggen. Daarvoor is uw medische voorgeschiedenis te ingewikkeld. Deze andere mogelijke oorzaken van het verhoogde CRP zal ik daarom voor me houden. Als u wel zou willen weten waarom het CRP bij u verhoogd is, dan moet ik adviseren om daarover te overleggen met uw huisarts.

Bronnen:
http://www.gezondheid.nl/nieuwsartikel.php...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100