Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wat houdt het precies in wanneer je als diabeet niet scherp ziet?

Soms zie je wazig/niet zo scherp soms 's morgens, soms 's avonds. Je zou denken: ik moet aan de bril... maar ik weet dat het ergens anders aan ligt : aan diabetes!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Veel mensen met diabetes krijgen problemen met hun ogen. Ze gaan dan slechter zien. Diabetes is zelfs de grootste veroorzaker van blindheid in Europa! Oogproblemen bij diabetes heten ‘diabetische retinopathie’. Wat gebeurt er? Diabetes beschadigt de kleine bloedvaatjes in de ogen. Die gaan makkelijk bloeden en zorgen voor littekentjes. Nieuw aangelegde bloedvaatjes zijn zo teer dat ze ook vaak kapot gaan, wat ook weer zorgt voor bloedinkjes. Na een tijdje gaan mensen dan slechter zien. Zonder behandeling kan iemand in het ergste geval blind worden. Wie krijgt er last van? Veel mensen met diabetes krijgen er vroeg of laat mee te maken, in meer of mindere mate. Meestal is het ook het eerste merkbare gevolg van diabetes. Zelfs bijna de helft van de mensen met diabetes type 2 heeft op het moment van de diagnose al oogafwijkingen. Het komt voor bij diabetes type 1 en diabetes type 2. Behandeling Ernstige oogproblemen kunnen worden behandeld met lasertechniek (het officiële woord is coagulatie). Daarmee wordt de schade niet hersteld maar kan verergering worden voorkomen. Jaarlijkse controle van de ogen is belangrijk! Dit kunt u merken: niet scherp zien dubbelzien wazig of troebel zien oogontstekingen pijn aan de ogen Het is dus tijd je oogarts te bezoeken!

Bronnen:
www.diabetesfonds.nl/herkendiabetes

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100