Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoe kun je uitrekenen welke voeding een buikpijn veroorzaakt? Zie uitleg.

Ik heb prikkelbare darm en moet uitzoeken welke voedingsmiddelen klachten geven, alleen weet ik niet goed hoe lang de voeding er gemiddeld over doet om naar mijn dunne darm te gaan, en naar mijn dikke darm.

Hoe reken je dat uit zodat je weet welke voeding voor de klachten zorgt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik kan niet heel goed antwoord geven maar ik weet dat voeding gemiddeld 3 uur in je Maag zit. Ik weet niet of je hier wat aan hebr maar dit is alles wat ik hoer over weet.

Dat kun je niet uitrekenen. Daar is geen formule voor. Je moet eigenlijk kijken naar de volgende en vorige dag. Je hebt vandaag last? Wat heb je gisteren gegeten? Zo moet je verschillende combinaties gaan maken. Ga er maar van uit dat je last hebt na: koffie, chocolade, kaas, sla /rauwkost/ vezelrijk fruit, melk, varkensvlees. Minder last heb je van : vis, rijst, rundvlees, kip, ei, noten, yoghurt, kwark, karnemelk .....

Alles nauwkeurig bijhouden. Hoe laat eet je, wat eet je precies, wanneer krijg je de klachten. Als je dit een tijdje volhoud ga je vanzelf verbanden zien. En dan kun je gaan experimenteren met dingen weglaten. Ik weet van een kennis van mij dat ze last krijgt van melkproducten, maar dit kan voor iedereen met PBS anders zijn.

Als je wilt weten welk tempo jouw spijsvertering ongeveer heeft kan je dat met bepaald voedsel óngeveer uitrekenen. Bijvoorbeeld wanneer je bietjes eet, kan je zien wanneer de ontlasting wat rood is. Ik weet van iemand die erachter kwam door middel van een maaltijd met hete sambal, die vóelde precies wanneer die maaltijd ehm... ontlast werd zullen we maar zeggen, maar ik vermoed dat bietjes beter zijn als je al een prikkelbare darm hebt.

Hooguit enkele uren van je maag naar de dunne darm (zeg 1 uur, 3-5 uur dunne darm (duodenum en ileum), 60 uur dikke darm (colon, rectum). Je kunt de totale tijd goed meten door spinazie te eten, het bladgroen wordt nauwelijks verteerd. Om snel de vinger op de zere plek te leggen zou je kunnen beginnen met broodmaaltijden een of twee dagen over te slaan, en dan weer eens avondmaaltijden. Op zo een manier kun je steeds weer de mogelijkheden halveren.

Heb het als volgt geleerd: begin met alleen riist. Voeg dan na een dag iets toe, bijvoorbeeld kipfilet. Dan na een dag weer iets, bijvoorbeeld een ui, en zo verder. Krijg je last van de ui, dan laat je die weg en je voegt iets.anders toe. Maar eigenlijk bij alles wat je dus wil proberen, neem zo min mogelijk tegelijk, dan weet je het snelst wat de boosdoener is.

Ytje,ik heb al vanaf mij 12e jaar een prikkelbare/spastische darm en heb via een dietiste een lijst gekregen van wat wel dan niet goed is voor het merendeel van deze patienten.Uiteraard werkt het niet bij iedereen hetzelfde maar als je eenmaal met dit dieet begint merk je vanzelf waar je eventueel al dan niet tegen kunt en kun je het dieet a/d hand daarvan zelf aanpassen.Het is daarom wel handig om aan het begin elke dag op te schrijven wat je hebt gegeten en gedronken! Het is me opgevallen dat het in de loop der jaren wel veranderd,waar ik eerst helemaal niet tegen kon eet ik nu zonder problemen en waar ik juist wel tegen kon krijg ik nu last van. Ik vraag me eigenlijk af van wie je dit ( ingewikkelde) advies hebt gekregen? Ik hoop dat je iets aan mijn advies hebt en wens je er sterkte maar vooral succes mee. Groetjes vlindertje Toegevoegd na 18 uur: Normaal doet een maaltijd er 24-30 uur over om te verteren,de langste tijd brengt het eten door in de dikke darm en de endeldarm.Bij de meeste mensen is een stevig ontbijt rondmiddernacht helemaal verteerd. Er is 50% meer tijd nodig om een avondmaaltijd te verteren dan een ontbijt. Deels omdat de snelheid van de motorische activiteit van het spijsverteringskanaal 's-nachts ongeveer half keer zo hoog ligt als overdag. Zie zeer uitgebreide bron! Ik hoop echt dat je hier wel iets aan hebt/mee kunt!

Bronnen:
http://www.gastro-maatjes.nl/maagdarmstelsel.html

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100