Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Welk anti-hoestmiddel werkt langer dan 4 uur?

Inmiddels 4 weken geleden begon ik ineens te hoesten. Vooral 's avonds als ik wil slapen, maar ook overdag heb ik af en toe flinke hoestbuien.

In de 4e week heb ik codeïnetabletten van de huisarts gekregen (met het idee om de keel rust te geven zodat het hoesten over gaat), echter na maximaal 4 uurtjes werd ik alweer wakker om te hoesten. Vaak tot kokhalsneigingen aan toe en ik ben bijna te bang te stikken. Ik hoest af en toe slijm op, altijd doorzichtig.

Ipv codeïne heb ik nu Promethazine (5 mg per dag max.) van de huisarts, maar ik ben vannacht opnieuw na 4 uurtjes slaap wakker geworden. De hoestbuien lijken ook erger te worden als ik ze niet onderdruk met bijv. anti-hoestmiddelen die zonder recept te krijgen zijn (weet niet of ik namen mag noemen), snoepjes en drop.

Het hoesten zorgt vooral voor slaapgebrek en dat dus al ruim 4 weken lang. Welk anti-hoestmiddel werkt wel langer dan 4 uur?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Is het geen optie om gewoon een tweede tabletje codeïne te nemen halverwege de nacht? Zo doe ik het altijd als ik m'n ribben van z'n plek dreig te hoesten (letterlijk), en dat werkt prima. Inderdaad werkt codeïne maar de halve nacht, maar gelukkig werkt zo'n tabletje - ingenomen op de lege maag - alweer na 15-30 minuten, en daarna kun je weer doorslapen. Als OTC-middel heb je nog gewoon de dextromethorfan, te koop bij elke drogist en apotheek, onder verschillende merknamen. Vaak als eigen merk "hoestprikkeldemper". Neem de retard-variant, die werkt zo'n 8 uur. En je huisarts zou nog noscapine of pentoxyverine voor kunnen schrijven, die werken ietsje langer dan codeïne. En oxomemazine wordt nog wel eens voorgeschreven bij nachtelijk hoesten omdat het ook wat sedeert, maar daarvan heb ik geen idee hoe lang het werkt. Een alternatief is ook nog dat je een wat hogere dosering codeïne neemt aan het begin van de nacht (ik weet niet hoeveel je tot nu toe nam?) zodat het iets langer doorwerkt. Maar ik denk dat twee tabletten verdeeld over de nacht dan beter werken. Neem gewoon contact op met je huisarts, en vraag advies. Sowieso is 4 weken lang zo extreem hoesten toch wel een reden om verder onderzoek te doen, lijkt mij.

4 weken lang hoestbuien is wel lang.. Wordt het niet eens tijd voor verder onderzoek? (kinkhoest?) De meeste middeltjes hebben echt maar een werking van 4-5 uur Beterschap!

Bronnen:
Eigen ervaring

Daro capsules werken een nacht lang

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100