Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

hoe kan het dat je bij het LAR syndroom stoelgang hebt onmiddellijk na de maaltijd?

Ik heb sinds een operatie het LAR syndroom. Op internet vond ik al heel wat info, mijn arts echter kent het niet.
Het komt erop neer dat ik heel vaak stoelgang heb en dat niet kan controleren. Dat begrijp ik . Wat ik echter niet begrijp is dat ik stoelgang heb vlak na het eten. Als het eten nog in mijn maag zit dus.
Het is heel erg vervelend, op restaurant gaan bv lukt me niet meer. Ook niet al ik de rest van de dag niet eet (dacht ik te doen omdat ik dacht dat mijn darm dan leeg zou zijn).
Technisch gezien kan voeding toch niet zo snel zakken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Na het eten worden je darmen actief. Er zijn twee sluitspieren in de anus die helpen de ontlasting in het rectum te houden en een automatische reflex die voorkomt dat de ontlasting in het rectum komt. Deze reflex is na de operatie gestoord. Loperamide gebruiken vóór de maaltijd kan helpen voorkomen dat je onmiddellijk stoelgang hebt na het eten. Je zou met je arts kunnen overleggen of dit antwoord in jouw geval hout snijdt. * In het Engels: “After this surgery: taking loperamide before meals may help to prevent the bowel urgency that some people experience immediately after eating.”

Toegevoegd op 11 november 2019 08:57: tekst
Bronnen:
https://pcaofhagerstown.com/research/recta...
https://www.continence.org.au/download_att...

De simpele manier om je dit voor te stellen is als volgt: Maag en darmen zijn een lange buis gevuld met (heel - en halfverteerd) eten. Als je aan de bovenkant iets in die buis stopt (nieuw eten) duw je aan de onderkant het verteerde eten (poep) er weer uit.

Dr. Deruyter Lieven (België) geeft een bijzonder goed overzicht van oorzaak en problemen van het LAR-syndroom. De endeldarm heeft een reservoirfunctie waarbij tijdelijk stoelgang wordt opgeslagen tot defecatie mogelijk is. Bij vulling van de endeldarm wordt via zenuwbanen een signaal aan de inwendige sluitspier gegeven om te ontspannen. Zo ontstaat de aandrang tot defecatie. Klachten bij het LAR Syndroom.  Frequente stoelgang, 10 tot 15 keer per dag, ook ’s nachts, dus logisch, dat de aandrang direct na het eten begint.  In een korte periode van 1 tot 2 uren, meerdere keren na elkaar kleine hoeveelheden stoelgang hebben

Bronnen:
http://www.dokterderuyter.be/images/folder...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100