Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Waarom kan mijn eten niet verteren?

Het is een beetje een vies onderwerp, maar...

Ik ben al een paar weken aan de dunne ontlasting, geen diaree maar gewoon dun..

Sindsdien let ik erg op mijn ontlasting, ik zie allemaal dingen die ik gegeten heb weer heel terug, zoals pinda's, nootjes, hele stukken tomaat, stukken wortel

is dat wel goed? Neemt mijn lichaam de vitaminen dan wel op? of heeft iedereen dit en is het normaal?

Toegevoegd na 6 minuten:
Oja, en hoe lang duurt het voordat voedsel poep wordt, want die tomaat die ik om 8 uur had gevonden had ik om 1 uur vanmiddag gegeten, is dat niet wat snel?

Weet jij het antwoord?

/2500

Waarschijnlijk heb je last van een spastische/prikkelbare darm. Wanneer naar de huisarts? Is een van onderstaande van toepassing, neem dan contact op met uw huisarts: langer dan 2 weken diarree bij bloed in de ontlasting bij een gewichtsverlies van 3 kg of meer in een maand tijd zonder dieet als er darmkanker in de familie voorkomt bij pijn laag in de buik als de klachten ontstaan na gebruik van medicijnen als het dagelijkse functioneren eronder lijdt als u zich ernstige zorgen maakt als de verstopping na gebruiken van bulkvormers en laxeermiddelen niet overgaat bij koorts of temperatuurverhoging Wat kan je er zelf aan doen: dieet: vezelrijk en gevarieerd eten veel bewegen,dit stimuleert de darmwerking veel drinken,vocht is nodig om de ontlasting zacht te maken vezelpreparaten gebruiken,vezels stimuleren de darmbeweging (dus bij obstipatie) drink er veel bij! u kunt probiotica kopen zoals yakult en activia voor een goede darmwerking vermijd stress en spanningen lactulose gebruiken bij obstipatie (verkrijgbaar bij drogist en apotheek) aeropax kunt u bij drogist en apotheek kopen bij winderigheid en opgeblazen gevoel (geen bewezen werking!) paracetamol tegen buikpijn en pijnlijke krampen Wat kan de huisarts betekenen? De huisarts kan een aantal medicijnen voorschrijven: duspatal (mebeverine) : tegen de buikkrampen (nog geen bewezen werking) diclofenac(o.a voltaren) : tegen buikpijn bulkvormers (metamucil,volcolon,fibervorm etc...): dit zijn een soort vezelpreparaten op recept voor zachtere ontlasting vochtbinders (movicolon,legendal,transipeg etc) : deze middelen houden vocht vast in de darmen waardoor de beweging in de darmen gestimuleerd word laxeermiddelen (bisacodyl en sennapeulen etc) ook vrij verkrijbaar bij drogist en apotheek : deze middelen kunnen alleen kortdurende gebruikt worden en zijn zeker geen eerste keuze bij opstipatie aangezien ze de darmwand op den duur kunnen beschadigen waardoor deze lui wordt en dus niet meer zonder laxeermiddelen kan! overleg eventueel met uw arts anti-diarree middelen (loperamide=diacure en imodium) ook vrij verkrijgbaar bij apotheek en drogist : deze middelen zorgen dat de ontlasting wat vaster word. gebruik ook deze middelen niet te lang en het liefst na overleg met uw arts!

Bronnen:
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekte...

Heel vaak duidt dit op een spastische darm, maar dit moet worden vastgesteld door een arts. Ga dus naar de huisarts bij aanhoudende klachten. Zolang er gern bloed in je ontlasting zit, moet je je zeker geen zorgen gaan maken en zelfs als het erin zit (niet erop) betekent dit nog niet dat er sprake is van iets zeer ernstigs. Dus laat je vooral niet gek maken! Als het prikkelbare darmsyndroom blijkt te zijn, dan kun je zeker profijt hebben van lijnzaad en van een probioticakuur. Vooral lijnzaad werkt subliem, elke ochtend een lepel. Het is dan wel handig om muesli of havermout o.i.d. als ontbijt te eten. Houd verder je voedselpatroon tegen het licht: Eet je voldoende vezels? Als je te weinig vezels eet, worden je darmen "lui".

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100