Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

zijn 4 nachtdiensten nou net zo erg als 4 late- of vroege diensten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Wat is erg? Dat is maar net wat jij zelf erg vindt. Sommige mensen vinden het erg. Andere mensen vinden het verschikkelijk. Er zijn ook mensen die het heel fijn vinden om nachtdiensten te draaien. Toegevoegd na 2 minuten: ALs je van jezelf niet weet of je een ochtendmens bent, en dus graag vroege diensten draait, of dat je een avondmens bent, en dus liever late dienst doet....... dan kan een paar nachtdiensten juist een uitkomst zijn. Of niet. Maar nogmaals: dat is heel persoonlijk!

Ligt eraan waar je naar kijkt. Er is een periode in mijn leven geweest waarin ik nachtdiensten heerlijk vond en toen was ik de veertig al ruimschoots gepasseerd. Geen gezeur, geen vergaderingen, eigen ritme bepalen etc. Maar toen was ik heel erg toe aan een carrière move. Terug wennen aan het normale ritme van overdag/'s avonds werken en 's nachts slapen was niettemin een stuk moeilijker dan rond mijn twintigste. Onderzoek wijst uit dat het regelmatig omdraaien van je dag-nachtritme een aanslag is op je gezondheid. Daarom is het aantal nachtdiensten in veel bedrijven en CAO's beperkt tot een halve week waardoor, althans in theorie, je beter in een dagritme blijft.

Volwassenen hebben, in tegenstelling tot pubers, een ander biologisch ritme. Ze staan 's morgens vaak wat makkelijker op. Wat bedoel je precies met "erg"? Als je het zelf niet prettig vind om een nachtdienst te draaien, probeer dan met je werkgever te overleggen. Als je nachtdiensten draait, heb je op een dag veel minder zonlicht dan de gemiddelde mens, dus wat dat betreft is een nachtdienst wat minder goed voor de gezondheid. Voor de rest zou ik aanbevelen te doen waar je je het prettigst bij voelt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100