Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wat kan de oorzaak zijn van deze stuiptrekkingen?

k zit gewoon rustig op mijn stoel en ineens trekt bijvoorbeeld mijn rechterbeen ineens op. Het is niet heel erg, maar wel duidelijk te zien. Ik heb dit vooral bij mijn armen, benen en nek. Ik heb dit altijd al gehad, maar op sommige momenten is het gewoon erger dan andere momenten, wat kan de oorzaak hiervan zijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Wat je beschrijft klinkt een beetje als slaapschokken, maar blijkbaar heb jij dat ook overdag. Gebruik je nog ADHD-medicatie (dexamfetamine, ik herinner me daar een vraag over van je, een tijdje geleden)? Daar zijn dit soort verschijnselen een bekende bijwerking van. Daar kun je ook last van krijgen als je het middel al wat langer gebruikt en je het nooit eerder hebt gehad, al is dat wel iets minder logisch. Als het echt alléén gebeurt als je bijna in slaap valt of even wegzakt (bijna in slaap valt) overdag, dan kun je er eigenlijk wel zeker van zijn dat het niets bijzonders is. Als het overdag voorkomt, kan het diverse oorzaken hebben. Bij lichte vormen (als het dus af en toe voorkomt) kan het komen door stress, vermoeidheid, en het kan dus ook een bijwerking zijn van medicatie. Ik weet niet óf je die dexamfetamine nog gebruikt en of je eventueel andere medicatie gebruikt, maar er zijn meer middelen, vooral voor psychiatrische aandoeningen, die dit als bijwerking kunnen geven. Bij vooral de meer ernstige vormen zou de oorzaak ook neurologisch kunnen zijn. Je kunt denken aan een vitaminetekort (bijvoorbeeld B12), een vorm van epilepsie of een andere neurologische ziekte. Je denkt vooral aan neurologische aandoeningen als de spiertrekkingen erger worden of meer voorkomen wanneer je probeert een doelgerichte beweging te maken, zoals wanneer je iets wilt pakken of als je opstaat. Als het juist voorkomt wanneer je je ontspant of probeert te ontspannen, is de oorzaak waarschijnlijk onschuldig. Hoewel de kans groot is dat jouw 'schokjes' een bijwerking zijn van medicatie en in mijn oren niet heel zorgelijk klinken, is het altijd verstandig om dit soort 'nieuwe' verschijnselen te bespreken met je behandelend arts. Ook als het een bijwerking is van je medicatie, is het handig als je arts (waarschijnlijk huisarts of psychiater) daarvan op de hoogte is. En als het iets is dat ineens uit het niets is gekomen, als het de laatste tijd erger is of erger wordt, als je er heel vaak last van hebt of als je je er zorgen over maakt, dan zou je sowieso een afspraak moeten maken met je huisarts, zodat die kan beoordelen wat de mogelijke oorzaken zijn en zelf verdere onderzoeken kan aanvragen of je indien nodig kan doorverwijzen.

Dit kan ook een lichte tinteling zijn of een plotselinge gedachte die door je hersens schiet zonder dat je er zelf bij stil kunt staan. Een super snelle actie reactie van je lichaam dus.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100