Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Blijft de spierverslappende werking van Temazepam ook na langere tijd werkzaam?

Ik slik nu sinds lange tijd Oxazepam als spierverslapper wegens nachtelijke krampen, maar moet vanwege mijn rijbewijs overstappen op Temazepam.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Mwah. De halfwaardetijd van temazepam is 7-11 uur, van oxazepam 4-15. Verschilt dus erg per persoon. Ik denk trouwens dat de versuffende werking een groter probleem is dan het spierverslappende effect, dat is bij deze middelen niet zo heel groot. (Hoewel: dosisafhankelijk natuurlijk.) Toegevoegd na 2 uur: Heb even de CBR adviezen erbij gezocht. Beide geneesmiddelen maken ongeschikt tot een aantal uur na inname, maar bij oxazepam mag je - als je het alleen in de avond neemt - de eerste 16 uur na inname niet rijden (en bij een dosering van hoger dan 50 mg helemaal niet) terwijl je bij temazepam t/m 20 mg de eerste 8 uur niet mag rijden. Zijn er ook alternatieven geprobeerd? Er zijn nog wel andere middelen de kunnen werken, en die - in tegenstelling tot benzodiazepinen - niet verslavend zijn, en ook minder rijgevaarlijk. Misschien je arts er eens naar vragen?

Het zijn beide benzodiazepinen. Beide kortwerkende middelen, terwijl oxazepam iets langer werkt dan temazepam.

Bronnen:
www.ziekenhuis.nl

Tetrazepam is een typische spierverslapper die weinig versuft. 3x 50 mg per dag volstaan. Je mag er mee auto besturen. Oxazepam en temazepam zijn meer rustgevend en verminderen dus je alertheid. Heb je geen magnesiumtekort? Dat helpt vaak meer bij krampen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100