Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Waarom komt Multiple sclerose vaker voor in Amerika en Europa en minder dan in andere werelddelen zoal Afrika, Zuid Amerika, en Azië?

Toegevoegd na 6 minuten:
En zou er een verband kunnen bestaan uit het feit dat de ligging van de continenten Europa en Noord Amerika minder zonkracht uren geeft dan de continenten die dichter bij de evenaar liggen? Zou een vitamine D gehalte hierin een rol kunnen spelen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat weten we niet. MS is een zogenaamde auto-immuunziekte die vermoedelijk veroorzaakt wordt door een combinatie van erfelijke en omgevingsfactoren, en komt in landen rond de evenaar inderdaad nauwelijks voor. Er zijn verschillende theorieën (waaronder de hygiëne-hypothese) die proberen te verklaren waarom MS hier zo veel meer voorkomt, maar sluitend bewijs is daar nog niet voor. De erfelijke factor is echter zeker niet de enige ; wie als kind uit het ene gebied naar het andere verhuist, loopt een risico gelijk aan dat van de lokale bevolking. Bij wie als volwassene emigreert, gaat dat verschil niet meer op. Omgevingsfactoren in de jeugd lijken dus de voornaamste oorzaak te zijn - een belangrijk criterium voor de hygiene-hypothese, die bij veel auto-immuunziektes een rol lijkt te spelen.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Multiple_sclerose

Ik heb wel eens gelezen dat daar meer insecten voor komen die bacterien bij zich dragen die t kunnen veroorzaken maar k weet t niet zeker