Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wond, aan de lucht laten drogen of verbinden?

Hallo, ik had laatst een open wond op mijn knie, hij is nu na een ruime week gestopt met pussen en bloeden, kan ik hem nu aan de lucht laten drogen? Afgelopen week heb ik hem verbonden met een vetgaasje.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het beste is om een wond aan de lucht te laten drogen,omdat als je heb afdet met een pleister en/of verbandmateriaal de wond wat nattig blijft en dat is voor een bacterie een prima bron om zich verder te ontwikkelen.

Een wond geneest altijd het beste zonder bedekking van pleister of verband. De wond moet natuurlijk niet schuren tegen je broek, in dat geval moet je het wel beschermen. Maar verder: Luchten maar!

Ik zou hem afdekken met bijvoorbeeld wondpleisters van Cutiplast. Wel dagelijks verschonen en je wond spoelen met water.

Bij een dierenkliniek waar ik een tijd gewerkt heb, was een kat die al ruim een jaar een grote wond tussen haar schouderbladen had. Dit was zo gekomen omdat ze een tumor had die verwijderd was, maar de hechtingen schoten steeds los. Daarom was besloten om de kat te verbinden en elke dag het verband te verversen. Toen de kat een tijdje in de kliniek moest blijven logeren omdat de eigenaar op vakantie ging, hebben we besloten om de wond niet meer te verbinden. Elke dag werd de wond een keer met honingzalf ingesmeerd en verder werd er niets aan gedaan. De wond was binnen 4 weken vrijwel helemaal genezen, terwijl er in het jaar daarvoor nauwelijks genezing optrad. Ik geloof dus ook dat het beter is om aan de lucht te laten drogen. Eventueel met een zalfje om het proces te versnellen, maar let er dan wel op dat het een zalfje is die de huid laat ademen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100