Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Mag je (water) drinken voor het bloedprikken?

Mag dit? Ik heb dr laatste dagen heel erg veel last van veel dorst en veel plassen. Mag ik nu water drinken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Voor een normale bloedprik heerst geen restrictie enkel bij operatieve ingrepen kan er een restrictie worden gegeven dat je nuchter moet blijven, officieel mag dan ook een slokje water niet, dit om de kans op verstikking te verkleinen.

Je mag water drinken maar dan niet te veel, dit heeft namelijk invloed op je bloedsuikerspiegel. Dus een paar kleine slokjes. Ik neem aan dat je vanwege je klacht (evt diabetes) bloed gaat prikken.

Als je gewoon gaat bloedprikken, mag je gewoon eten en drinken. Als je een aantal keer op een dag laat prikken, bijvoorbeeld om het suikerverloop in je bloed te bepalen (kan even niet op de naam komen van zo'n reeks), moet je de eerste keer nuchter zijn. Ik weet alleen niet of je dan ook geen water mag drinken. Maar dan heb je als het goed is informatie meegekregen over hoe het gaat. ALs je veel dorst hebt en veel plast, is het in ieder geval goed om te laten controleren op diabetes.

Als er niet duidelijk gezegd is dat je nuchter moet zijn of dat je niet mag eten dan wel niet mag drinken mag je gewoon eten en drinken. Weet je dat niet zeker dan kun je het beste contact opnemen met degene die dat bloedonderzoek heeft aangevraagd.

Als bloedprikken voor je suikerbloedspiegel bepalen zijn dan je mag niet eten en wel drinken water en thee zonder suiker en als ze voor andere onderzoeken zijn dan kun je gewoon eten en drinken en voor zekerheid bespreek met je huisarts.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100