Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Na een ski ongeluk (knie) in oostenrijk kreeg mijn vriend een diagnose (in cijfers) maar wat betekent het?

Hij kan geen goed duits verstaan dus het is niet duidelijk wat het nou is. Behandeling is wel duidelijk maar weet iemand wat dit betekent?:
S83.3.1 - dist.lig.coll.med.gen.dext
S80.0.0 - Dist.gen.sin

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

dist. (distorsie) = verdraaiïng, verstuiking lig. (ligament) =(gewrichts) band lig.coll. (collateraal)=knieband aan weerszijden van de knie die het bovenbeen aan onderbeen verbindt. med. (mediaal) = naar midden, naar middellijn dext. (dexter) = aan de rechterzijde van het lichaam sin. (sinister) = aan de linkerzijde van het lichaam Dus: Verdraaiïng van de rechter knie waarbij de binnenste knieband verrekt is en ook een verdraaiïng van de linkerknie.

Het zijn ICD-10 codes, een internationaal systeem om ziektes etc te classificeren, zie link voor de betekenis van jouw nummers (wel Engels maar ook welnin NL te vinden denk ik)

Dist.lig.coll.med.gen.dext = letsel aan de ligamenten van de knie (bandletsel) Dist.gen.sin = verstuiking van de linker knie De cijfers zijn codes voor de artsen.

Bronnen:
http://mitglied.multimania.de/ChFuchs/Chir...