Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Oorsuizen (tinnitus). Heeft iemand ervaring of een goede remedie ?

Een vriend van mij heeft nu al zo'n 9 jaar last van oorsuizen. Tengevolge van een ontploffing in een atelier. Hij was eerst letterlijk doof aan één zijde maar na opname in ziekenhuis en medicatie (cortisone !) kwam zijn gehoor grotendeels terug. Het oorsuizen bleef evenwel. Recente metingen wijzen op 55 db bij 4000 hz. Een situatie die nagenoeg onhoudbaar is. Vele dokters gezien maar niemand kent een oplossing. Momenteel spreekt men wel veel over een soort van neurostimulatie via impulsen op de hersenschors (dr De Ridder in het UZA Antwerpen . Heeft iemand daar ervaring mee ?
Eric

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
1.8K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Ik heb hier geen ervaring mee, maar tegen oorsuizen is weinig te doen.

Toch vertellen sommige mensen dat ze onder bepaalde omstandigheden geen of veel minder last hebben van ‘hun geluid’. Bijvoorbeeld als zij geconcentreerd bezig zijn met werk of hobby, intensief sporten of juist ontspannen (yoga). Misschien merkt u dat bij bepaalde geluiden uit de omgeving het oorsuizen nauwelijks meer te horen is. Zo kan het geluid van een radio of walkman soms helpen, maar ook geluiden als het tikken van de klok en het ruisen van de wind of de zee. Ook het geluid van uw auto of van verkeer in uw omgeving kan het oorsuizen naar de achtergrond dringen.

Wanneer oorsuizen ontstaat als bijwerking van medicijnen, is het verstandig uw medicijngebruik aan te passen. Als iemand slechthorend is, kan een hoortoestel helpen. Wanneer geluiden uit de omgeving beter worden gehoord, kunnen deze het oorsuizen overstemmen. Er bestaan ook zogenaamde tinnitusmaskeerders. Dit zijn apparaatjes voor op het oor die een aangenaam geluid maken waarmee het tinnitus-geluid wordt overstemd. Sommige mensen hebben hier baat bij. Tinnitusmaskeerders zijn bij een audiologisch centrum verkrijgbaar (na een verwijzing van de huisarts).
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Andere antwoorden (3)

ijsjes eten helpt/ in bad je oren een tijdje onder water houden/geen zware lasten heffen of dragen/niet ineens op een loopje zetten noor bv tram of bus te halen/
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Ervaring heb ik er niet mee, maar ik heb eens wat gelezen op de website van het UZA.

Deze nieuwe behandeling voor tinnitus, in het UZA Antwerpen, is wel maar voor een beperkt aantal patiënten geschikt. De tinnitus moet bvb in een acuut stadium zitten, maximum drie of vier jaar. Dus zal 9 jaar helaas te lang zijn, vrees ik.

Hieronder kan je meer lezen over die behandeling.

Op dezelfde website staat echter nog dit:
Een geval apart is oorsuizen dat wordt veroorzaakt door een plotse geluidsoverbelasting - bijvoorbeeld bij een ontploffing - of een duikongeval. Voor die patiënten is een behandeling met hyperbare zuurstof het meest aangewezen. Misschien komt je vriend daar wel voor in aanmerking.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Ik heb laatst een artikel gelezen waarin stond dat wetenschappers pas achter de echte oorzaak zijn gekomen van het lawaai in het hoofd van patiënten met tinnitus.
Wetenschappers wisten al dat oorsuizen patiënten vaak last hebben van een gehoorbeschadiging. Door de gehoorbeschadiging komt bij het gehoorcentrum minder geluid binnen. Het gedeelte in de hersenen dat normaal geluidsprikkels verwerkt wordt dan spontaan actief. Hoe dit gebeurt was eerder nog niet bekend.
Wetenschappers ontdekten dat een stofje (GABA) hier voor verantwoordelijk is. Door deze boodschapperstof te blokkeren vermindert het oorsuizen.
Dat men hierachter is gekomen is natuurlijk handig voor het uitvinden van eventuele medicijnen. Het lijkt me echter dat het nog wel een tijdje kan gaan duren voor zoiets uitgevonden wordt. Het medicijn moet namelijk ingrijpen op het GBA én in het gehoorcentrum terecht kunnen komen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding