Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

In hoeverre kan het on(der)bewuste invloed hebben op je lichamelijke gesteldheid?

Ik ben net naar de huisartsenpost geweest met een vermoedelijke hartritmestoornis (overslaand hart, hartslag van 100 pm), maar het bleek om hyperventilatie te gaan. Ik probeer mijzelf nu continu af te leiden met oefeningen (was al bekend met chronische hyperventilatie) en leuke dingen (knuffelen met poezen) maar mijn hartslag wil maar niet zakken en ik ben toch wel wat ongeduldig en gefrustreerd ook al wil ik hier niet aan toegeven. Is het mogelijk dat mijn onderbewustzijn of mijn "achterhoofd" de situatie toch nog in stand houdt en dat ik dus wel mijn best doe maar dat mijn lichaam het nog niet gelooft?

Toegevoegd na 20 uur:
Vandaag waren mijn klachten nog steeds niet over en ik vermoedde dat er meer aan de hand was, waarop ik naar de spoed van het zkh gegaan ben. Daar is een ECG gemaakt en daaruit konden ze aflezen dat ik toch een hartritmestoornis had. Ben aan het infuus en de monitor gelegd en naar de 1e harthulp gebracht. Daar heb ik een middel toegediend gekregen wat het sinusritme weer heeft genormaliseerd. Er was dus echt wat aan de hand...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het onderbewuste heeft wel degelijk te maken met je lichamelijke gesteldheid. Maar om daar precies achter te komen, (als je het tenminste zelf niet weet) wordt wel een hele zoektocht, en daarvoor zou je misschien een psycholoog kunnen raadplegen. Het vervelende bij hyperventilatie, en de daarbij horende hartritmestoornissen, is dat je snel in een cirkeltje terecht komt. Omdat je hart zo tekeer gaat, word je bang, en omdat je bang bent, gaat dat hart zo te keer. Die cirkel zul je moeten proberen te doorbreken. Ik zeg niet dat dat zo makkelijk is. Overleg eens met je huisarts. Als je vertelt dat je zelfs een huisartsenpost hebt bezocht, dan is dit dus echt een probleem voor je. Misschien zou je huisarts je een klein onschuldig bloedverdunnertje kunnen voorschrijven, zoals Propranolol of zo. Dat zou eventueel het begin kunnen zijn, om de cirkel waarin je nu zit, te doorbreken. Veel sterkte!

Hallo , Ik zou zeggen ga iets doen wat je leuk vind en waar je bij na moet denken dan ben je er onderbewust vaak ook wat minder mee bezig . Misschien ook even lekker onder de douche gaan staan. Je moet denk ik gewoon je hoofd even op andere gedachten brengen. Succes kwen

Het onderbewuste kan grote invloed hebben, je kunt iets proberen zoals acupunctuur om deze ook te kalmeren. Zelf doe ik acupunctuur voor nekklachten, maar merk dat het mij vooral kalm maakt. Succes!

Als ik hyperventileer moet mijn vriend me altijd aan het lachen maken! Daardoor ga ik anders ademen, dat werkt voor mij! Heb je nog een leuke film in de kast liggen?

Je zegt t zelf al; ik ben toch wel wat ongeduldig en gefrustreerd...

Ik doe APS (pijnbestrijding) met hartcoherentie, ik heb na een auto ongeval oa een hartritmestoornis opgelopen, door dat ik vegetatief ontregeld ben. Mijn middenrif was ingeklapt en ademde ook als een vis op het droge. Misschien lijkt het er iets op, alleen heb ik geen paniek of angstaanval oid. Maar google anders ff: hartcoherentie. Hiermee kun je je ademhaling zelf regelen in bijv. Ook stresssituaties. Praktijk Iseger in Asch doet dit. Sterkte!

Hoe je je voelt heeft zeker invloed op je lichamelijke toestand. Als mensen bijvoorbeeld zich niet lekker voelen, en ik bedoel daarmee dat ze zich ziekjes voelen. De meeste mensen melden zich ziek op hun werkt en blijven thuis en ik bed of op de bank. Die mensen zijn vaak langer "ziekjes" dan mensen die gewoon naar hun werk gaan. Wat hyperventilatie betreft weet ik het niet zeker, maar hoe meer je ermee bezig bent, hoe meer het je beheerst. Probeer jezelf zeker af te lijden en probeer rust te zoeken voor jezelf. En probeer niet ongeduldig te zijn, want dat helpt al helemaal niet. Sterkte ermee.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100