Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Nekpijn, benauwd gevoel, hartkloppingen, duizeliheid, wat zou dat kunnun zijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Angstaanval Hyperventilatie

Symptomen hyperventilatie Wanneer een mens ademhaalt krijgt deze zuurstof binnen. Dit zuurstof gebruiken wij als een van onze grondstoffen om te kunnen leven en om diverse processen in het menselijk lichaam op gang te houden. Als een mens uitademt wordt het door het lichaam verwerkte zuurstof in de vorm van koolzuur afgevoerd. Bij hyperventilatie, door een van bovengenoemde oorzaken, gaan mensen sneller en dieper ademhalen. Hierdoor wordt er te veel zuurstof opgenomen in het bloed en wordt er te weinig koolzuur afgevoerd. Dit verstoord de processen in het lichaam en gaan er afwijkingen optreden. Afwijkingen kunnen benauwdheid, druk op de borst, duizeligheid, transpireren of tintelingen in het lichaam zijn. Enkele symptonen van hyperventilatie kunnen zijn: • Hoofdpijn • diarree • buikpijn • grieperig voelen • last van de rug Vaak beschouwen mensen hyperventilatie als beangstigend waardoor de aanval langer duurt. Het gevoeld dat ontstaat valt te omschrijven als stikken, extreme duizeligheid, hartaanval of diverse krampen in het lichaam. Het handigste is om naar de huisarts te gaan! Sterkte!

Nekpijn kan door stress komen (als je gestrest bent, trek je vaak je schouders wat op, test maar eens uit door op een stoel te gaan zitten en je armen langs je lijf te laten hangen: voelt dat anders?) of door een kussen dat niet lekker (meer) ligt of door nog andere dingen. Als je daar erg over gaat piekeren, kun je jezelf nog meer op de hals halen (letterlijk en figuurlijk) door slecht adem te halen (als je rechtop zit of in bed ligt en je ademt, dan moet je buik ook omhoog en omlaag gaan). Ga gerust terug naar je huisarts en zeg dat je ongerust bent. Als er gezegd wordt dat het psychisch is, vraag dan wat je eraan zou kunnen doen en of je daar hulp bij kunt krijgen (ontspanningsoefeningen bijvoorbeeld).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100