Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

waarom zou het gevaarlijk zijn om aan een moedervlek te zitten?

iedereen zegt dat altijd, maar waarom? ik begrijp dat er een litteken oid zou kunnen ontstaan maar waarom het gevaarlijk is...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

soms veranderen moedervlekken in een weefsel dat niet helemaal goedaardig is of zelfs kwaadaardig. door bijvoorbeeld steeds een moedervlek kapot te krabben of te schuren (kan ook door kleding bijvoorbeeld) kan het weefsel onrustig worden waardoor een moedervlek getriggerd kan worden tot het veranderen in een melanoom. Wat is een melanoom? Het melanoom van de huid is een vorm van huidkanker die uitgaat van de pigmentcellen (melanocyten), die overal in de huid voorkomen. In vergelijking met ander soorten huidkanker is het melanoom een agressief groeiende tumor die de neiging heeft relatief snel uit te zaaien. Wat zijn melanocyten? Normale melanocyten beschermen de huid tegen de schadelijke invloed van zonlicht. Wanneer melanocyten in groepjes voorkomen kunnen duidelijke pigmentvlekken zichtbaar zijn: deze pigmentvlekken kennen wij allemaal als moedervlekken. Net als andere soorten cellen in het lichaam kunnen melanocyten veranderen in kankercellen. Dit kan zowel met melanocyten in moedervlekken gebeuren als met melanocyten elders in de huid.

Bronnen:
http://www.huidinfo.nl/melanoom.html

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100