Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Zou het nuttig zijn als mensen die een hoge bloeddruk hebben donor worden?

een ex collega mag niet meer drinken iets wat hij graag doet
want hij lijd aan een te hogebloed druk nu zaten wij daar over te praten en zij iemand waarom tappen ze dan niet gewoon wat af maar zou dat helpen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Vroeger dachten artsen dat aderlaten tegen van alles en nog wat hielp. Tegenwoordig weten we dat dat maar zeer beperkt zo is, bijvoorbeeld bij Polycytemia vera (zie: http://www.hematologiegroningen.nl/patienten/content/3PV.htm ). Tegen hoge bloeddruk werkt het in elk geval helemaal niet.

Bij het hebben van een hoge bloeddruk gaat het niet om het teveel bloed hebben, maar om de druk in de slagaderen die te hoog steigt. (Hoger dan 140/90 mm HG) Om de hoge bloeddruk dan ook te verlagen worden medicijnen gebruikt. Of het nuttig zou zijn voor deze mensen om donor te worden.. niet meer/minder nuttig als mensen zonder een hoge bloeddruk. Het is zelfs zo dat mensen met een te hoge bloeddruk meer kans hebben op hart- en vaatziekten.

Op de bloedbank is mij verteld dat het nuttig is om bloed te "verversen"door bloedafgifte. Op hoge bloeddruk heeft dat geen invloed want dat heeft niets te maken met de hoeveelheid bloed, ook aderlaten helpt dus niet hiervoor.

Een hoge bloeddruk heeft geen invloed. Het gaat om de kwaliteit en de bloedgroep.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100