Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Is het "normaal" dat als ik opsta het zwart wordt voor mijn ogen?

Soms, als ik opsta dan wordt het zwart voor mijn ogen en zie ik sterretjes. Dan moet ik eerst wat vastpakken en heel rustig doen, ik denk dat ik alders flauwval

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je denkt niet alleen dat je anders flauwvalt, je hebt echt kans op flauwvallen. Op zich is het normaal dat dit gebeurt, vooral als je lange tijd in elkaar hebt gezeten op de grond - bijvoorbeeld als je een half uur lang op je knieën een boek hebt liggen lezen. Sommige mensen hebben het ook als ze lang hebben gelegen, en dan ineens "opspringen" en naast het bed gaan staan. Het komt doordat je bloed letterlijk uit je hoofd wegstroomt. Je hersenen krijgen dan tijdelijk te weinig zuurstof. Geen wonder dat je dan dreigt flauw te vallen. Wanneer je staat, moet je lichaam extra moeite doen om het bloed naar je hoofd te pompen. Je bloed heeft dan namelijk de neiging naar beneden te zakken, naar je benen. Om toch voldoende bloed naar de hersenen te krijgen, moet je hart wat harder pompen, en moeten de bloedvaten in de benen een beetje samenknijpen. Als je ligt of ineengedoken op de grond zit, zijn die maatregelen niet nodig. Als je dus vanuit liggen (of vanuit ineengedoken op de grond zitten) ineens gaat staan, moet het lichaam zich razendsnel aanpassen. Dat duurt soms even, en gedurende die tijd zie jij sterretjes. De remedie: zodra je dit voelt, even op je hurken gaan zitten, of op een stoel of op de rand van je bed. Dan is de afstand tussen hoofd en benen wat minder, en geef je je lichaam wat meer tijd zich aan de nieuwe situatie aan te passen. Het verschijnsel is erger als je een lage bloeddruk hebt, of bij bepaalde vormen van suikerziekte. Als jij het gevoel hebt dat dit bij jou wel heel erg "fel" optreedt, zou je dat even kunnen laten controleren bij de huisarts. Maar als je er normaal gesproken geen last van hebt: gewoon wat langzamer opstaan, en door de knieën als je toch weer sterretjes ziet, dan is er niets aan de hand.

Ja hoor, heb ik ook wel eens last van. Gewoon rustig opstaan of nog eventjes gaan liggen. Ik zou me geen zorgen maken.

Je staat dan iets te snel op. Je bloedsomloop moet nog even wennen dat je wakker bent en rechtop zit. Hierdoor heb je even te weinig zuurstof in je hersenen. Niks ernstigs. Voortaan eerst even blijven zitten, voordat je gaat staan. Je zal merken dat, dat beter is. Veel mensen hebben hier last van.

Het zou kunnen dat je een lage bloeddruk hebt, of bloedarmoede. Ga eens langs de huisarts om dat op te laten meten

Misschien heb je last van lage bloeddruk. Op zich is dat niet gevaarlijk. Ik zou het even laten opmeten, dan kan je huisarts of zijn assistente je wat informatie verschaffen.

het kan ook met je bloeddruk te maken hebben lees maar; Diagnose Het typische verhaal van de patiënt (zwart voor de ogen bij het opstaan) doet de diagnose vermoeden. Door de bloeddruk in verschillende houdingen te meten liggend en zittend; of zittend en staand; kan de diagnose gesteld worden. Hierbij is het belangrijk de bloeddruk zowel één als vijf minuten na de houdingsverandering te meten, want de bloeddruk zakt meestal pas na een tijdje. Behandeling De behandeling is afhankelijk van de oorzaak. Bij jonge mensen is het beste advies om bij de overgang van liggen naar zitten of van zitten naar staan dit niet te snel te doen maar even aan de nieuwe houding te wennen. Het gaat met het vorderen van de leeftijd meestal over.

Dit wat jij ervaart wordt orthostatische hypotensie genoemd. Dat gewoon een andere benaming voor een lage bloeddruk, welke in je hersenen optreed. Op het moment dat jij op staat, daalt plotseling de bloeddruk in je hersenen. Hierdoor kun je mogelijk flauwvallen als het te erg wordt. Dat je bloeddruk plotseling daalt komt omdat je op gaat staan, de zwaartekracht heeft immers ook invloed op je bloedtransport door je lichaam. Je gaat je dan duizelig voelen en ziet vlekjes voor je ogen. Dit komt omdat er in je hersenen een zuurstoftekort optreedt. Flauwvallen is ook alleen maar een bescherming voor jezelf. Op het moment dat je namelijk flauwvalt, kan je bloedtransport zich weer gaan normalizeren. Maar als je het erg vaak ervaart kan ik je aanraden even langs de huisarts te gaan. Het klopt dat als je lang ligt en dan ineens spontaan opspringt je dit ervaart. Maar als je het (bijvoorbeeld) 5 maal op een dag hebt is het wel erg veel. En als je al een te lage bloeddruk hebt van jezelf, dan snap je natuurlijk dat je hier eerder last van kunt hebben. Dus het kan ook betekenen dat je een te lage bloeddruk hebt.

Ja, dat heb ik ook vaak, vooral als ik lang heb gezeten of gelegen. Dan wordt het even duizelig met vlekken en moet ik inderdaad ook even een steuntje hebben om niet om te vallen! Lijkt me niet zorgwekkend :P

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100