Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoe slecht is het om morfine-injecties te laten spuiten? Slechter dan krom lopen en janken van de pijn?

Ik ben net (op advies van de specialist) begonnen met sportfysio. Maar nu het weer zo vochtig is loop ik als fibro-patiënt letterlijk krom van de pijn en heb ik mijn tweede afspraak al moeten afzeggen omdat ik krom lig, loop en sta van de pijn. Is het slecht om voordat je gaat sporten (twee keer per week) eerst naar de huisarts te gaan voor een injectie morfine zodat ik wel kan sporten? Ik wil dit uiteraard tijdelijk doen en geen gewoonte van maken maar als het zo doorgaat moet ik vrijdag weer afzeggen...

Toegevoegd na 12 uur:
Even een toelichting: Net mijn fysio gesproken en gevraagd hoe zij daar tegen over staat. NIET dus. Ze zegt dat de pijn een reactie is van mijn lichaam dat ik te hard van stapel ben gelopen en dat mijn lichaam nu rust nodig heeft en ik niet mag sporten. Eerst met (evt) meer pijnstilling mijn lichaam laten herstellen en dan pas weer beginnen met sporten. "Anders ben je volgende week helemaal nergens meer" waren haar woorden. Hoe leg ik dit uit naar mijn huisarts die eigenlijk best wel anti-medicijnen is, vooral als het gaat om opiaten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Niets doen en zo stijf als een plank worden is nadeliger dan pijnstilling, dunkt mij. Ik vraag me alleen af of daar echt morfine voor nodig is of dat er ook andere mogelijkheden zijn. Er zijn krachtige pijnstillers die niet of weinig verslaven en ook kun je denken aan een tussenoplossing zoals opiumachtigen, zoals Fentanyl. Bespreek het met je huisarts, zou ik zeggen. Toegevoegd na 9 uur: Naar aanleiding van je uitbreiding lijkt het me handig als huisarts en fysiotherapeut met elkaar overleggen wat het beleid moet zijn. Forceren is natuurlijk niet goed en dan kan de schade met pijnstilling groter zijn dan nodig is.

Wat is er mis met pijnstilling? Vind je huisarts die injecties een goed idee? Hij/zij weet toch zeker wel wat hij doet? En ik lees tussen de letters door angst voor verslaving. Sja, ik slik ook medicijnen en strikt genomen ben ik ook verslaafd want o wee als ik ophou! Maar laat dat nou helemaal geen punt zijn, ik moet die medicijnen toch levenslang blijven slikken, wat boeit dat verslavingsverhaal dan nog? Jazeker, ik ben verslaafd, en nee, niemand heeft er last van, integendeel, ik heb er alleen baat bij. Sterkte! .

Hoe slecht morfine spuiten is kan niemand je vertellen. Geen enkel medicijn is ideaal, en je zult bij alle medicijngebruik, in overleg met je arts, moeten afwegen wat de voor- en nadelen zijn. Aspirientjes slikken is ook slecht, en oogdruppels zijn dat ook. Maar als het echt nodig is doe je het gewoon. Als jij zegt dat je loopt te janken van de pijn, wordt daarmee automatisch dat morfine spuiten alweer een heel stuk minder slecht. Overleg met je arts, en vertel het hem precies zoals je het hier doet. Je zult er vast samen uitkomen, wat voor jou het beste is.

Als het helpt; doen. Geen moment over twijfelen. Ik vraag me alleen af, OF het je wel helpt, maarja, there's only one way to find out..

Ik moest denken aan het volgende wanneer ik je vraag las: http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,765583,00.html?xid=rss-mostpopular

Hoe kom je er bij dat je morfine nodig hebt? Er zijn ook nog andere pijnstillers die veel minder heftig zijn. Morfine wordt in de regel gebruikt als alle andere pijnstillende middelen niet meer helpen. Wat zegt je specialist ervan? Ik denk dat die de aangewezen persoon is om hier een oordeel over te geven. Een huisarts weet van veel een beetje, maar de specialist is toch, nu ja, de "specialist". Het kan toch niet de bedoeling zijn dat je krom ligt van de pijn. Ook de fysiotherapeut is een specialist op het gebied van spieren en bewegen. Als zij vind dat je lichaam rust nodig heeft lijkt het me niet raadzaam om eerst pijnstillers in te nemen om daarna toch je lichaam te kunnen belasten. Dus mijn advies zou zijn: neem conact op met je huisarts en anders je specialist, leg je probleem voor en vraag pijnstilling. Hij/zij zal dan bekijken welke pijnstilling op dit moment het meest geschikt is voor jou. Kijk ook eens op de website http://www.fibromaatje.nl. Wellicht vind je daar nog meer tips van lotgenoten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100