Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Mondwater bevat suiker (Glucose), is dit wel aan te raden om te gebruiken?

Kruidvat Mondwater Cool Mint, blijkt bij ingredienten als laatste in het rijtje glucose te bevatten. ik lees via google dat dit suiker is. sorry, maar suiker is toch wel het laatste wat je in een tand en mond gezondheids verzorgings product wilt aantreffen. moet ik deze overslaan voortaan en ergens anders kopen ?

en ook: hoe kan suiker in zulke producten gezond zijn, en geen negatieve werking hebben op je tanden of glazuur ?

Picture for question
6 maanden geleden
in: Gebit

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Het beste antwoord

Je zorgen zijn begrijpelijk - glucose is inderdaad een vorm van suiker. Maar er is een belangrijk onderscheid tussen glucose als voedsel voor bacteriën en glucose als functioneel ingrediënt in mondverzorging.

In het geval van Kruidvat mondwater is de glucose waarschijnlijk bedoeld om samen te werken met een enzym genaamd glucose-oxidase. Dit is hoe het werkt:

Glucose-oxidase zet glucose om in waterstofperoxide, waardoor er een bacterie-werende laag ontstaat. Deze actieve zuurstof schakelt de meeste bacteriën uit die verantwoordelijk zijn voor slechte adem en tandvleesontstekingen. Het is dus eigenlijk een natuurlijk antibacterieel systeem dat ook in honing voorkomt.

Glucose oxidase valt zuren aan die worden geproduceerd door bacteriën en ondersteunt de natuurlijke bescherming van de mondflora zonder het natuurlijke evenwicht te verstoren.

Het glucose staat als laatste ingrediënt op de lijst, wat betekent dat het in zeer kleine hoeveelheden aanwezig is. In deze concentratie en functie is het niet bedoeld als voeding voor bacteriën, maar juist als onderdeel van een systeem dat bacteriën bestrijdt.

Of je dit mondwater moet blijven gebruiken hangt af van je persoonlijke voorkeur. Als je je zorgen maakt, zijn er alternatieven zonder glucose beschikbaar. Maar vanuit tandheelkundig oogpunt is de glucose in dit product waarschijnlijk geen probleem - integendeel, het draagt bij aan de antibacteriële werking.
(Lees meer...)
6 maanden geleden
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing