Ik zie de laatste jaren steeds meer mensen die tanden missen, komt dit door het huidige zorgstelsel?

Het begint met echt op te vallen. Ik ken inmiddels al een stuk of 10/15 mensen die tanden of kiezen missen.

Dat zag je vroeger eigenlijk niet zo veel. Ik had op de middelbare school een leraar die een tand miste en daar hadden we het allemaal over. Dat is minstens 20!!! jaar (Ik word oud) geleden.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja dat speelt heel zeker ook mee! Zal zo meer bronnen zoeken, maar ook mijn eigen en eerdere tandarts gaven al aan dat vooral een aanvullende verzekering voor velen met minima inkomen niet meer te betalen is. Steeds meer ouderen ( ik ga dan vooral uit van de 50+) die nog zelfstandig wonen, komen niet meer bij de tandarts. Ze kunnen niet meer naar de praktijk komen of ze hebben geen geld voor een aanvullende verzekering en kunnen de behandelingen niet betalen. Het gaat om honderdduizenden kwetsbare ouderen, meldt de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT).

Toevallig was ik laatst bij de orthodontist. Hij vertelde dat het automatisme om een ontbrekende tand of kies als vanzelfsprekend te vervangen, iets is van vroeger. Het vervangen van een kies kan namelijk gevolgen hebben. Bij het plaatsen van een brug, moeten gezonde kiezen beschadigd worden en dan doet men tegenwoordig liever niet. Implantaten zijn nogal duur, waardoor daar ook vaak niet voor gekozen wordt. Als het ontbrekende element direct in het zicht zit, of als er problemen kunnen ontstaan met andere elementen of het kaakgewricht, wordt er nog vaak gekozen voor vervanging, maar anders wordt er tegenwoordig vaak niets aan gedaan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100