Mag een (spoed) tandarts iemand weigeren te behandelen?

Een vriend van me zit nu al een dikke week met enorme pijn aan 2 verstandskiezen. Zoals zovelen heeft hij wel nog een openstaande rekening bij zijn huidige tandarts, dit kan nog steeds niet betaald worden gewoonweg omdat ie helemaal niets aan geld heeft en ook niet kan lenen van iemand. Ook de evt behandeling voor de 2 verstandskiezen kunnen niet (direct) betaald worden.

Mag een (spoed) tandarts weigeren in dat geval? Hij gaat door de grond van de pijn en heeft al maagbloedingen van de ibuprofens innemen.

Wat te doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In deze situatie is de eerste stap de huisarts. Wanneer er iets mis is met de maag is dat sowieso van groot belang. Een echte maagbloeding is zelfs dodelijk! Wellicht kan de dokter een verwijzing geven voor een kaakchirurg voor het verwijderen van de twee kiezen. Dan gaat het gewoon via de zorgverzekering ( kost wel eigen risico). Overigens is een consult van de dokter "gratis" oftewel: het eigen risico wordt daar niet mee belast. De patiënt moet zeer zeker naar de dokter. Tempo! Toegevoegd na 5 minuten: De tandarts kan hier eigenlijk geen eerste hulp/noodhulp geven want extractie van twee verstandskiezen is een grote en soms moeilijke en tijdrovende behandeling waar meestal ook foto's voor moeten worden gemaakt enzovoort,. Hij zou wel moeten/kunnen verwijzen en dat zou ook wel zo correct zijn. Maar in dit geval maakt het eigenlijk niet uit wat die tandarts moet of niet, de verhoudingen zijn gespannen. Neem dus de veiligste en kortste weg en ga naar de huisarts.

In de gedragsregels voor tandartsen staat: De tandarts zal in beginsel niet mogen weigeren om de patiënt tandheelkundige eerste hulp te verlenen bij kennelijke (pijn)klachten. Indien echter voor die hulpverlening bijzondere voorzieningen nodig zijn, behoeft de tandarts deze hulp niet zelf te verlenen indien hij zich ervan overtuigd heeft dat deze hulp door een andere tandarts kan, en ook tijdig zal, worden gegeven, danwel indien hij verwijzing wenselijk acht. Dit betekent niet dat de tandarts een volledige behandeling moet geven. Hij moet er alleen voor zorgen dat de pijn vermindert. Voor een definitieve oplossing moet toch echt betaald worden.

Bronnen:
http://www.nmt.nl/__C1256DE2004732BC.nsf/v...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100