Is meerdere keren per dag tanden poetsen schadelijk voor het gebit?

Zo'n kennis van mij, die poetst maar één keer per dag, maar die heeft helemaal geen gaatjes. En ik poest 2x grondig 3 minuten, maar ik heb wel 4 gaatjes tot nu toe gehad.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is niet direct schadelijk maar je poetst wel altijd een klein beetje glazuur weg. 2x per dag poetsen is voldoende volgens de norm. Dat jij meer gaatjes hebt dan die kennis ligt aan jou gebit, sommige mensen hebben hele sterke tanden en krijgen nooit tot nauwelijks gaatjes (meestal zijn deze tanden ook wat geler) en de mensen met een zwak gebit krijgen snel gaatjes. Gaatjes zijn niet per definite het resultaat van slecht poetsen Hoe ontstaan gaatjes in je tanden en kiezen? Op je tanden en kiezen zit meestal tandplak, een kleverig laagje dat hoofdzakelijk uit bacteriën bestaat. Die maken van suiker een zuur waardoor het glazuur (buitenste laagje van je tanden en kiezen) oplost. Zo ontstaan gaatjes. Hoe vaker er iets met suiker wordt gedronken of gegeten, hoe vaker er zuur gemaakt wordt, hoe meer gaatjes je kan krijgen. Wil je gaatjes in je gebit voorkomen, neem dan 3 keer per dag een maaltijd en eet of drink niet meer dan 4 keer iets tussendoor.

Bronnen:
http://www.ggd-flevoland.nl/client/1/?webs...

Een goed gebit ben je mee geboren, de een krijgt sneller gaatjes dan de ander.

Je moet je tanden 2 keer per dag poetsen. 1 keer is te weinig. Die kennis heeft misschien een sterker gebit. Meer dan 3 keer per dag is schadelijk voor je tanden. Te hard en te lang poetsen is slecht voor je tanden.. Een slechte poetstechniek, teveel kracht zetten op de tandenborstel bij het poetsen en te lang en/of te vaak poetsen beschadigt het tandglazuur en kan leiden tot tandvleesaandoeningen en tandbederf.

Te hard en te lang poetsen is slecht voor je tanden. Dat zegt een team van Britse universiteitswetenschappers donderdag. Een slechte poetstechniek, teveel kracht zetten op de tandenborstel bij het poetsen en te lang poetsen beschadigt het tandglazuur en kan leiden tot tandvleesaandoeningen en tandbederf. Volgens Peter Heasman, een paradontologie professor aan de universitaire tandheelkundige school van Newcastle, is tweemaal per dag twee minuten poetsen met een druk van 150 gram, het equivalent van het vasthouden van een sinaasappel, ideaal. "Je moet niet schrobben of olympische krachten aan de dag leggen wanneer je je tanden poetst", zegt Heasman op basis van vrijwilligersonderzoek.

Bronnen:
http://www.hbvl.be/Archief/guid/teveel-poe...

Dagelijks goed poetsen is belangrijk. Door een goede mondhygiëne voorkomt u tandplak en tandvleesontstekingen. Daarnaast maakt de fluoride in tandpasta je tanden sterk en zorgt ervoor dat je geen gaatjes krijgt. De juiste manier van poetsen Belangrijker nog dan de borstel is de manier van tandenpoetsen. De volgende punten zijn belangrijk bij het poetsen: Kijk, met een goede verlichting, goed in de spiegel naar wat u doet. Zorg ervoor dat u met de borstel alle vlakken van de tanden en kiezen raakt. Maak vooral het gebied op de overgang van tanden en kiezen met het tandvlees goed schoon. Plaats de tandenborstel daarom schuin op de overgang van tand en tandvlees en duw de haren zacht in de ruimte tussen de tanden en kiezen. Maak korte heen en weer gaande bewegingen, waarbij de borstelharen zoveel mogelijk op de plaats moeten blijven. Gebruik weinig kracht bij het poetsen zodat de tanden en het tandvlees niet beschadigd worden. Houd een vaste volgorde aan en poets altijd de binnenkant, de buitenkant en de kauwvlakken van uw tanden en kiezen. Zo zorgt u ervoor dat u niets overslaat. Neem de tijd voor de verzorging van uw gebit. Een veel voorkomend probleem is dat de meeste mensen veel te snel klaar willen zijn. Het is beter voor uw gebit om éénmaal per dag goed te poetsen, dan meerdere keren per dag eventjes snel. Wij adviseren dan ook om tenminste twee keer per dag te poetsen, waarvan in ieder geval één keer per dag heel zorgvuldig. Ook is het verstandig 1 keer per dag te flossen, tndenstokers of ragers te gebruiken om tussen de tanden te reinigen

Om antwoord te geven op je vraag: Nee, meerdere keren per dag poetsen is niet schadelijk[er] voor je gebit dan een keer poetsen. Bij op de juiste manier poetsen is het effect van 2 of 3 keer poetsen niet meetbaar. Wat wel van belang kan zijn (Buiten de druk, richting en lengte van poetsen) is het moment van poetsen: Direct na het eten [zeker bij zure dingen] is je glazuur wat zachter, en slijt veel harder. Het beste is om 20-30 miniuten te houden tussen eten en poetsen. In die tijd krijgt je glazuur tijd om te herstellen. Ook het veel eten van citrusvruchten & drinken van sinaasappelsap is funest voor je glazuur.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100