Went je lichaam aan een opgehoogt eetschema?

Hallo!

Ik vraag me al een tijd wat af. (Even voor de duidelijkheid, ik heb al 2,5 a 3 jaar anorexia. Ik heb een eetschema die ik elke dag volg, dus ik at elke dag het zelfde. Ik weet niet of het hebben van extreem ondergewicht het antwoord op de vraag nog anders kan maken, daarom meld ik het er even bij!)

Ik at elke dag rond de 2300 calorieen en kwam langzaam aan, soms 200 gram per week, soms niks, soms 300 gram erbij, verschilde dus. :) Maar, ik heb sinds een paar weken last van extreme honger en heb hierdoor eetbuien gekregen. (Ik schaam me hier erg voor! Daarom de vraag anoniem!) Ik eet elke dag zeker 3000 calorieen nu, en ben in 2 a 3 weken tijd ruim 4 kilo aangekomen, erg veel moeite mee. Nu eet/ at ik altijd gezond, veel vezels, eiwitten enzovoort. Dietiste zei dat ook!

Maar nu vraag ik mij af, kan mijn lichaam wennen aan deze hoeveelheid? Ik hoorde ooit dat iemand in herstel van anorexia, ophoogde naar 3000 calorieen en de eerste weken erg snel aankwam. Maar daarna stabiliseerde haar lichaam, en moest ze blijven ophogen. (Jep, extreem veel eten!) Is hier een logische verklaring voor, en is er kans dat dit bij mij ook gebeurd?
Mijn bmi is van 13 naar 14,... gegaan, dus ik weet dat ik aan moet komen. Maar deze manier is voor mij erg lastig, maar de extreme honger is er nog wel.

Sorry voor deze enorm lange uitleg, ik denk dat dit hele verhaal de vraag wat begrijpelijker maakt. :)

Groetjes anoniem!

Weet jij het antwoord?

/2500

Eigenlijk zit het een beetje anders; bij een gezond persoon met normaal gewicht zorgen hormonen er voor, dat wat je eet en wat je verbruikt aan energie gelijk aan elkaar zijn. Daardoor is gewicht ongeveer constant (het kan een kilo of wat schommelen). Heb je veel energie nodig omdat je hard werkt en/of omdat je te licht bent? Dan krijg je ook meer eetlust en eet je meer. Ben je te zwaar? Dan verlies je eetlust en gaat je lever tegelijk meer vet verbranden (zogenaamde thermogenese). Dat proces kan bij allerlei ziektes etc verstoord raken, en eentje daarvan is ongezond eten, en dan vooral teveel suiker/koolhydraten; die maken dik. Waarom is niet helemaal bekend, maar suiker lijkt het normale gevoel van verzadiging te verstoren. Ook een trage schildklier (te weinig schildklierhormoon) zorgt er voor dat je spontaan aankomt.

Bronnen:
https://en.wikipedia.org/wiki/Thermogenesis
http://garytaubes.com/works/books/good-cal...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100