Wat is de betekenis van code zwart?

Ik dacht dat code rood het allerergst was in deze pandemie. Maar kennelijk is er ook een code zwart. Wat betekent dat? Volgens mij heeft Diederik Gommers het hier weleens over gehad, maar ik kan er naast zitten.

Weet jij het antwoord?

/2500

De Jong (KNMG): ,,Er wordt van code zwart gesproken als fase 3 intreedt. Fase 3 betekent dat er te weinig IC-bedden zijn in heel Nederland.” Er wordt landelijk besloten wanneer fase 3 ingaat. Die fase geldt dan meteen voor alle ziekenhuizen in het land. Wilmer (Catharina Ziekenhuis): ,,In fase 2, de fase die voor fase 3 komt, wordt nog van alles gedaan om de capaciteit van de intensive care en van de zorg in zijn geheel op te schalen. Dat betekent dat alle dingen die geen spoed behoeven uitgesteld worden. Als we dan toch in fase 3 komen te zitten, krijg je eerst fase 3a.” In dat eerste deel gaat een aantal mensen waarvan de kans heel klein is dat ze een IC-verblijf overleeft, niet meer naar de IC. Het betreft in dat geval corona- en niet-coronagerelateerde gevallen. ,,Het kan bijvoorbeeld iemand zijn die een hartstilstand heeft gekregen en waarbij niemand in de buurt was, waardoor je niet weet hoe lang die hartstilstand heeft geduurd", zegt Wilmer. ,,Daar gaan we dan niet meer aan beginnen. Ik weet dat ik hele harde en verdrietige dingen zeg, maar als we in code zwart zitten, dan is dat de situatie.” Na fase 3a volgt fase 3b. ,,Bij fase 3b gaan we de medische criteria nog strikter hanteren", zegt Wilmer. ,,Mensen die bijvoorbeeld minder dan tien procent kans hebben om een IC-verblijf te overleven, gaan dan ook niet meer naar de IC.” Als er dan nog een tekort is aan IC-bedden, dan spreken we pas van code zwart. ,,Dan gaan naast de medische criteria ook niet-medische criteria spelen. Die zijn door de KNMG-werkgroep samen met ethici vastgesteld.” In al die stappen die daarvóór plaatsvinden, speelt leeftijd dus nog geen rol, benadrukt Wilmer. De Jong (KNMG): ,,Wat we vervolgens hebben besloten is dat de eerste stap die we nemen is: kijken van welke patiënt we verwachten dat ‘ie zo kort mogelijk op de IC ligt. Dat hij of zij voorgaat op iemand die langer op de IC komt te liggen, naar verwachting. De reden daarvan is dat we zoveel mogelijk mensen willen redden.”

Toegevoegd op 22 November 2021 15:02: bron
Bronnen:
https://www.bd.nl/brabant/dit-is-wat-je-mo...
https://nl.wikipedia.org/wiki/Intensive_ca...
https://www.nu.nl/coronavirus/6058452/dit-...

Bij kleuren van codes is het zo: Hoe lichter de kleur hoe minder erg. Zwart is helemaal geen lichte kleur, in tegendeel. Dus zwart is nog erger bij de coronapandemie dan bijvoorbeeld rood of paars

Code zwart betekent dat de druk als gevolg van de Covid-pandemie op de gehele zorg zo hoog is, dat niet meer voor iedereen zorg te leveren is. Dat is crisisfase 3, waarbij de gezondheidszorg zeer ernstige verstoord is geraakt. Zorgverleners komen voor ingewikkelde keuzes te staan: welke zorg kan wel en niet verleend worden. In veel gevallen zal alleen minimale zorg verleend kunnen worden, gericht op het voorkomen van onherstelbare schade. Als er zelfs na het volledig afschalen van alle reguliere zorg niet meer voldoende bedden beschikbaar zijn, dan wordt door de landelijke overheid fase 3 afgekondigd en treedt het noodscenario in werking.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100