Waarom kun je de coronacijfers niet met de griepcijfers vergelijken?

Laat ik voorop stellen dat ik alle maatregelen rondom Corona serieus neem. Ik draag mondkapjes waar ik ook naartoe ga buitenshuis. Wel vraag ik me af waarom je griepcijfers niet kunt vergelijken met Corona. Toen overleden ook veel mensen, weliswaar door influenza. Je gaat je bijna afvragen waarom we elkaar al deze beperkingen opleggen, terwijl dat bij de griep niet gebeurde. Waar zit dit 'm in?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het sterftecijfer van corona ligt net als bij griep rond de 0,6%. Dus dat klinkt niet zo gevaarlijk. Het reproductiegetal – dat aangeeft hoeveel anderen iemand besmet – ligt bij de seizoensgebonden griep rond de 0,9 - 2,1. ZONDER maatregelen kan het reproductiegetal bij corona oplopen tot 4. Het coronavirus lijkt zich gemakkelijker te verspreiden dan griep en veroorzaakt bij sommige mensen ernstigere ziekten en ook na genezing nog maandenlang klachten. Ook kan het bij corona langer duren voordat mensen symptomen vertonen en kunnen mensen langer besmettelijk zijn. Een ander belangrijk verschil is dat er een vaccin is ter bescherming tegen griep. Het griepvirus verdwijnt grotendeels vanzelf in de zomer. Het coronavirus blijft het hele jaar door mensen besmetten. Met andere woorden, zonder maatregelen zal het coronavirus meer dan 60% mensen besmetten (tot groepsimmuniteit bereikt is), met alle gevolgen voor de overbelaste gezondheidszorg van dien en veel onnodige doden (zodra er een vaccin is, zullen veel minder mensen sterven).

Corona is sluipenderwijs we degelijk dodelijker dan influenza (echte griep), althans in de praktijk. De kans om aan Corona (officieel covid-19 of sars-cov2 infectie) te overlijden is ergens rond de 0.6-2%. De daadwerkelijke kans hangt erg af van factoren als leeftijd en gezondheid, maar ook van beschikbare zorg; je hebt meer kans om te overleven op een IC-bed (als die er zijn!) dan thuis. Bij een overlijdenskans van 0.6% en groepsimmuniteit bij 60% (beide zijn bepaald geen pessimistische schattingen) zal van de 17 miljoen Nederlanders er 10 miljoen ziek worden en daarvan dus 60.000 overlijden. Bij overbelaste ziekenhuizen9alle IC bedden vol) gaat dat aantal omhoog. Een Corona-pandemie zonder maatregelen kost dus mss wel 100.000 doden. Vergelijk dat met 'slechte' griepseizoenen zoals 2017/18 (het influenza virus muteert en is niet elk jaar even dodelijk) waarbij circa 9000 mensen overlijden.

Bronnen:
https://www.volksgezondheidenzorg.info/ond...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100