Is het veilig om een mondkapje na een aantal dagen weer te gebruiken?

ik heb bijvoorbeeld een (herbruikbaar 30x) mondkapje nodig alleen op de dagen woensdag en zaterdag, voor de winkel (vereist dragen mondkapje) - kan ik ditzelfde mondkapje niet gewoon ergens hangen of leggen en dan na die 3 a 4 dagen weer opnieuw gebruiken omdat het virus niet langer dan een paar uur zou overleven buiten een lichaam, of moet hiertussen per se een wasbeurt met wasmiddel zitten ?
-niet dat ik dit doe maar het kwam ineens in me op.

Weet jij het antwoord?

/2500

Gevoelsmatig zou ik zeggen dat je het mondkapje na gebruik moet wassen. Experts zeggen zelfs dat je het even vaak moet wassen als je handen. Het coronavirus kan nog wel een dag overleven op het mondkapje, maar is in onvoldoende hoeveelheid aanwezig om je te besmetten. Als je de buitenkant van je mondkapje met natte handen aanraakt, kun je er pseudomonas aeruginosa bacterie op achterlaten (De bacteriesoort behoort op basis van zijn resistentie tegen bacteriën tot de gevaarlijkste ziekenhuiskiemen). De bacterie is verantwoordelijk voor veel menselijke infectieziekten en heeft een voorkeur voor een vochtige omgeving. Maar na twee dagen is deze bacterie na verblijf op een droog mondkapje niet meer gevaarlijk. Theoretisch kun je het mondkapje na een paar dagen dus weer gebruiken, al zou ik het zelf toch niet zonder een wasbeurt doen. Advies over het opbergen: op de verkeerde plek kan het mondkapje vies worden, waardoor ziektekiemen worden opgebouwd. Gebruik hiervoor een plastic boterhamzakje. Aldus Judy Burrows, Public Information Officer van de gezondheidsafdeling van Marathon County.

Toegevoegd op 07 oktober 2020 12:03: bron
Bronnen:
https://www.today.com/health/how-dirty-you...
https://www.aqua-free.com/nl/publicaties/w...
https://www.wsaw.com/2020/07/27/a-dirty-ma...

Na drie dagen is het veilig om een gebruikt mondkapje weer te gebruiken. Mits het mondkapje hygiënisch is opgeborgen, er geen gaten in zitten en het niet versleten is. Aldus de informatie in de speciale tv-uitzending over corona op dinsdag 6 oktober 2020, NPO1.

Een chirurg verwisselt elke 30 minuten z'n mondkapje omdat hij anders niet steriel meer kan werken. Alles om wondbesmetting tegen te gaan. De kapjes die jullie gebruiken bieden geen bescherming tegen ziektes dus het blijft even veilig/onveilig als een nieuwe.

Bronnen:
https://web.archive.org/web/20200615185449...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100