Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Welk alternatief middel werkt het best tegen angst- en paniekaanvallen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je kunt rustiger worden door het drinken van warme melk of hopthee. Er zijn verschillende alternatieve middelen verkrijgbaar om angst- en paniekgevoelens te verlichten, zoals valeriaan, passiebloem of haver. Maar doorgaans is een paniekaanval te sterk om voor dit soort middelen. Antidepressiva werken bijvoorbeeld veel beter. Om van paniekaanvallen af te komen, is cognitieve gedragstherapie meestal de aangewezen weg, eventueel ondersteund door hartcoherentietraining. Hartcoherentietraining is een ademhalingstechniek die relatief eenvoudig is aan te leren. Diverse studies tonen veelbelovende resultaten over de effectiviteit. Hartcoherentietraining zorgt voor stabiliteit tijdens stressvolle momenten.

Bronnen:
https://www.ggzgroep.nl/klachten/angst-en-...
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/natuu...

Je kunt misschien calmerend muziek gebruiken. Muziek heeft een sterk effect op je lichaam. Het kan onder andere je hartslag en emoties beïnvloeden. Ik zou dan voor rustige calmerende muziek gaan. Op YouTube, als je iets zoekt in de aard van "Music for slowing down heartbeat", krijg je videos met zulke muziek. Vele mensen in de comments beweren dat het helpt tegen paniekaanvallen. Maar dat moet je denk ik zelf eens uittesten. Een paniekaanval lijkt me nog al extreem. Dus het zou denk ik niet direct helpen. Misschien wel op langere termijn. Je kunt natuurlijk ook voor andere stijlen gaan. Zoals Sufi of Andalusi muziek. Of Oud traditionele muziek uit China of Japan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100