Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Zijn er natuurlijk geneesmiddelen die goed werken ter bestrijding van een burnout?

Steeds vaker hoor ik van mensen die de 'pammetjes' [Loraze-, Themaze- etc.] niet willen slikken, maar waar kunnen zij dan wel terecht voor een effectief middel? Zijn er misschien andere mogelijkheden om dit tegen te gaan? Anders dan chemische medicijnen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Wat zeker en dit vooral toenam in de laatste 20 jaar is keuzestress door leven in steeds 'meer eisende' prestatiemaatschappij.' Bijv. mijn pa had niet steeds de beschikking (keuze) uit ca 50 verschillende kranten, 1200 tijdschriften die uitkomen,ca 250 miljoen websites 144 miljard e-mails die dagelijks verstuurd worden wereldwijd, ca 8 miljoen mensen die er op facebook zitten en met elkaar chatten en nog veel meer afleiding die mijn pa niet had destijds... Mensen twitteren, facebooken, appen en chatten wat af en verliezen daarmee kostbare tijd. Tijd die ze nooit meer terug krijgen en wat ze voor hun gevoel moeten inhalen. En dat is niet het enige, ook alle informatie die er voorhanden en interessant is, wil je weten... kennis= macht verhaal en geeft elk leven "zekerheden" ;) Komt dan in ieders leven ook nog bv privé een tegenslag... dan is die emmer vol emoties en druk overvol. Ben met Willem hierboven zijn reactie+ ervaring eens. Het IS mogelijk ook zonder pillen of externe prof. hulp. Lettertlijk afstand nemen kan die cirkel ook doorbreken en nwe inzichten ook opleveren. Kies je voor meer alternatieve aanpak, dan is ook dat circuit enorm (soms ook onbetaalbaar) Lees dan ook hier: http://kloptdatwel.nl/2011/10/26/saxion-opleiding-tot-kwakzalver-niet-erkend/ Of dit ook echt helpt? Geen idee... maar soms is een fase van proberen/vallen/opstaan ook genoeg om een burnout te boven te komen ;) . Tot slot zou dit kunnen helpen: https://www.youtube.com/watch?v=ajckYOrNmzc, maar kan ook dure commercie-misleiding zijn ;)

Een Burn-out is een tekort aan energie. Ontstaan door ergernis, onmacht, het steeds op je tenen moeten lopen, onderwaardering, verkeerde levensstijl en het verlies van overzicht in het leven. Ons lichaam reageert hier op, door bepaalde zaken gewoon uit te schakelen en het veroorzaken van bepaalde lichamelijk klachten. Zonder deze manier van leven te veranderen, is het nemen van medicijnen dus ook zinloos. Veel reguliere medicijnen zijn gebaseerd op het onderdrukken van gevoelens. Veel natuurlijke geneesmiddelen doen het zelfde. Medicijnen zijn hooguit een tijdelijke ondersteuningen om er bovenop te komen. Sommige voedings-supplementen zoals magnesium- zink, hebben soms wel een grote invloed op het herstel, of wel een mede invloed. Door ongewone langdurige stress gebruikt het lichaam vaak veel magnesium, zodat er makkelijk een tekort kan ontstaan. -------------------------------------------------------------------------------------------------------- Natuurlijke geneesmiddelen, kunnen een ondersteuning zijn voor het herstel, mits ook de echte oorzaken van een burn-out worden aangepakt. Maar het is niet de oplossing! Het is hooguit een ondersteuning. Net als de regulieren geneesmiddelen, hooguit een tijdelijke ondersteuning zijn. Met een overgevoeligheid voor een burn-out, moet men mee leren leven, door bepaalde omstandigheden aan te passen en zo gezond mogelijk leven.

Wat, naast de eerder genoemde veranderingen in voedings- en leefpatroon een mogelijkheid is: mindfulness. Daar kan ik een lang verhaal over schrijven, maar misschien is het lezen van de info op onderstaande link beter: https://nl.wikipedia.org/wiki/Mindfulness Mindfulness staat momenteel zeer in de belangstelling en het is kennelijk een "vrij" beroep. Mocht iemand die dit leest een cursus willen gaan volgen: ik raad aan dit te doen bij een psycholoog of een deskundige op dit gebied. Toegevoegd na 7 uur: Mijn antwoord gaat in op je vraag "Zijn er misschien andere mogelijkheden om dit tegen te gaan?". Een natuurlijk kruidenmiddel dat vaak wordt gebruikt is St. Janskruid. Daarbij dient vermeld te worden, dat alleen bij de medicijnen die zijn geregistreerd als geneesmiddel de werkzaamheid onderzocht. De kruidenmiddelen met sint-janskruid niet. Het heeft ook wisselwerking met andere medicijnen, dus het is raadzaam contact op te nemen met je apotheker om e.e.a. na te gaan als je dit middel wilt gaan gebruiken. Meer info: http://www.apotheek.nl/medicijnen/sint-janskruid

Jazeker, Natuurlijke voedingsmiddelen helpen om het serotoninegehalte te verhogen. Bij een burnout is net als bij een depressie de stemming slechter en het serotoninegehalte laag. Bij depressie is bekend dat de volgende voedingsmiddelen positief werken: groente, fruit, volkoren brood, gevogelte, vis en magere kaas. Alle groente en fruit in ruime hoeveelheid. Het serotoninegehalte neemt toe. Negatief werken: suiker en fastfood. Het serotoninegehalte neemt af. Ook hiervoor geldt: focus je niet op die ene keer frites eten of 1 koekje. Het is de fastfood en suiker in je dagelijkse voedingspatroon. Wat geen effect heeft: omega3-vetzuurpillen en extra vit. B12. Ga het experiment eens aan door een week lang meer groente, fruit en volkorenbrood te eten, kijk wat het met je stemming doet! Het is niet zo dat je met bovenstaande voedingsmiddelen je stemming direkt beter is maar als je je voeding aanpast met bovenstaande zal je stemming langzaamaan verbeteren. Een enkele appel zal je immers nooit van je burnout af kunnen helpen. Maar wel: Als je nieuwe gezonde eetpatroon een gewoonte is geworden, is de verandering duurzaam. Je serotoninegehalte zal daarmee blijvend zijn verbeterd. Neemt niet weg dat je bij een burnout moet werken aan de onderliggende oorzaak. Bij een ernstige burnout: ga dan niet teveel zelf dokteren of te veel vasthouden aan voeding als medicijn, maar ga dan wel naar een psycholoog of je huisarts..

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100