Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

werkt bioresonantie of is dit nep?

Zijn er mensen met echte onderzoeken die aantonen dat dit werkt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, dat werkt niet. Alleen al de enorme waslijst die volgens deze alterneuten met bioresonantie behandeld kan worden, spreekt boekdelen. Als men claimt met één apparaat zowel hoofdpijn, gewrichtspijn, psychische klachten, maag/darmklachten, allergieën, infectieziekten als kanker te kunnen genezen, moet je quack-o-meter al flink uitslaan. En voor er reacties komen van mensen die er wél goede ervaringen mee hebben: dat kan. Het placebo-effect is zeer sterk. Dat betekent zeker niet dat je je klachten dan inbeeldt, het placebo-effect wordt keer op keer wetenschappelijk aangetoond bij allerlei klachten en in elke patiëntengroep. Daarnaast is er spontaan herstel, regressie naar het gemiddelde, etc. In de eerste plaats klopt de aanname van resonantietherapeuten dat elk orgaan z'n eigen trillingsfrequentie heeft, simpelweg niet. Bioresonantieapparaten worden veelal gebruikt door mensen zonder medische achtergrond om allerlei diagnoses te stellen. Vooral allergieën worden vaak 'vastgesteld' met dat apparaat, en diëtisten en artsen krijgen regelmatig patiënten aan hun bureau die er daarom van overtuigd zijn dat ze een allergie hebben die ze aantoonbaar niet hebben. Naast onjuiste diagnoses worden er ook vaak onzindiagnoses gesteld, zoals "vermoeide nieren" of "een verstoring" op een ander orgaan. Ik heb ooit gelezen dat bij een bepaald bioresonantieapparaat in de gebruiksaanwijzing staat dat het niet geschikt is om diagnoses mee te stellen, maar kan nu helaas zo snel niet vinden waar. In elk geval is dat nu precies waar ze in de praktijk voor gebruikt worden. Diagnostiek die niet klopt, en bepaalde behandelingen. Uit geen enkel methodologisch goed opgezet onderzoek is voor die behandelingen een ander effect dan het placebo-effect gebleken. Maar omdat zowel diagnose als behandeling met hetzelfde apparaat wordt gedaan en er maar al te vaak geen echte medische tests worden uitgevoerd, is het heel gemakkelijk om patiënten te laten geloven dat het wel werkt: vaak wordt iemand na zo'n behandeling nog een keer aangesloten op het apparaat en stelt de therapeut daarmee vast dat iemand genezen is. Omdat de diagnose nooit gecontroleerd is, kan de therapeut zo gemakkelijk stellen dat de patiënt is genezen door de behandeling. Ook dat is namelijk niet te controleren. Ik beschouw - zoals velen met mij - bioresonantie als één van de duidelijkste vormen van kwakzalverij binnen de alternatieve geneeskunde. Aanvullende informatie is er genoeg, zie de bronnen hieronder.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bioresonantie
http://www.kwakzalverij.nl/1249/Encycloped...
http://www.skepsis.nl/bioresonantietherapie.html

Bioresonantie, gebruikt in de vorm van elektro acupunctuur (dus het opsporen van onbalans via acupunctuurpunten), is een probaat middel om ziektes e/o tekortkomingen van en in het lichaam zeer vlot (hooguit 15 minuten) op te sporen. En ja, zo iets simpels wordt door de reguliere zorg nou niet echt met open armen ontvangen. Kan toch niet waar zijn? Totdat je het zelf probeert; zelf doen, de beste leermeester en kennisbrenger. Helaas blijft het ook hier bij een persoonlijke ervaring. De reden hiervoor zal je duidelijk zijn.

Bronnen:
http://vitanova-info.nl/kennis/elektro-acu...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100