Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Waarom zijn alternatieve geneeswijzen nodig of populair?

Alles waarvan wetenschappelijk wordt aangetoond dat het werkt wordt toch gewoon opgenomen in de reguliere geneeskunst?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Wat ik zie, is dat vaak mensen waar een arts "niet zoveel mee kan", het zoeken in het alternatieve circuit: mensen met psychische klachten, met 'onverklaarde' klachten, of chronische aandoeningen die ondanks behandeling toch langdurig klachten geven. En dít moeten wij de 'alternatieven' wel nageven: zij nemen vaak alle tijd voor deze patiënten. Mensen die bij de huisarts binnen tien minuten weg zijn omdat er geen medisch probleem is, zitten bij een alternatief genezer anderhalf uur binnen terwijl ze uitgebreid vragen beantwoorden over hun jeugd, huidige gezinssituatie, karakter, en klachtengeschiedenis. Het idee dat iemand geïnteresseerd is in jou als persoon, en niet alleen maar in je hartkloppingen, terwijl er dan een andere dokter is voor je buikkrampen, dát zal voor veel mensen heilzaam zijn. En dat is m.i. ook een deel van de aantrekkingskracht. Ook doen blijkbaar termen als "de hele persoon", "natuurlijk" en "zelfgenezend vermogen" het erg goed in deze tijd. Daarnaast is hoop beter dan niets: als een alternatieve therapeut vertelt dat je huisarts ongelijk heeft, en dat er wel degelijk iets aan je klachten te doen is, wil je dat graag geloven. En het is ook vaak zo (vaak, niet altijd) dat mensen met psychogene klachten moeite hebben om te accepteren dat hun - lichamelijke - klachten een psychische oorzaak hebben. Wanneer een alternatief genezer hen dan vertelt dat het helemaal niet psychisch is maar ligt aan hun voeding, of aan een slecht werkend orgaan, dan voelen zij zich vaak meer serieus genomen dan bij een arts die soms niet altijd even tactisch de relatie tussen lichaam en geest benoemt. Persoonlijk heb ik ook het idee dat veel patiënten die het zoeken in het alternatieve circuit, niet goed communiceren met hun huisarts. Ik hoor soms verhalen van huisartsen die bericht krijgen dat een patiënte zich laat overschrijven naar een homeopathisch huisarts in dezelfde woonplaats, omdat ze het niet vindt kunnen dat hij al die tijd niets heeft gedaan aan de klachten die zij heeft. Die mevrouw is de laatste drie jaar niet op het spreekuur geweest. Geen communicatie dus. Soms voelen mensen zich bij voorbaat al niet serieus genomen, of zijn ze één keer bij hun huisarts geweest en hebben ze twijfels over de diagnose, maar in plaats van terug te gaan met hun vragen, zoeken ze een alternatief genezer. Als vervolgens hun klachten verbeteren (wat de meeste klachten op den duur doen), denken zij dat ze dit danken aan de alternatieve geneeswijze.

Reguliere geneeswijzes zijn over het algemeen chemische substanties met veel bijwerkingen, en werken niet altijd voor iedereen. Veel mensen zijn erg tegen het innemen of afhankelijk worden van deze chemische middelen en willen liever natuurlijke middelen. Daarnaast is genezen met kruiden vele malen ouder dan de chemische geneeswijze, en dat maakt het ook meer vertrouwd. Mensen houden ook nog steeds vast aan allerhande huis-tuin-keuken-middelen, terwijl deze vaak ook alleen werken door het placebo effect.

Dat klopt wat je zegt, alleen zijn niet alle ziektes met wetenschappelijk aantoonbare methodes op te lossen. Er zijn voor sommige ziektes simpelweg geen wetenschappelijk aangetoonde methodes of medicijnen. Voor sommige mensen met bijvoorbeeld; kanker, een psychische aandoening, onverklaarbare aandoening of simpelweg een moedervlek die in de weg zit en levensbedreigend zou zijn als je hem zou laten verwijderen, betekend dit dat ze min of meer van de dokter te horen krijgen dat ze niet geholpen kunnen worden, door gebrek aan kennis op dat gebied. Mensen die zoiets te horen hebben gekregen, gaan allerlei manieren zoeken om "beter" te worden, of iig de hoop erin te houden en niet op te geven. Voor deze mensen is alternatieve geneeswijze dus een hoop op een gezond leven. En alleen die hoop (geloof) is al reden genoeg waarom alternatieve geneeswijze nodig, en populair zijn. In arme landen is alternatieve geneeswijze vaak een uitkomst omdat de kosten van medicatie of een behandeling vaak een rol speelt.

Wat nu alternatief heet was soms vroeger regulier, wat eerst alternatief was kan regulier worden. Een mooi voorbeeld is een complementaire geneeswijze als hypnotherapie, deze wordt nu veelal als alternatief gezien, was in het verleden regulier. Een interessant antwoord op de gestelde vraag (ten aanzien van hypnotherapie) vanuit de reguliere geneeskunde geeft in Engeland Professor Whorwell. (eerste link) en Prof. Dr. André Smout in Nederland (tweede link).

Bronnen:
http://www.medicalnewstoday.com/releases/31216.php
www.pds-therapeuten.nl/pds/nieuwsbrief3.pdf

Aantonen dat een medicijn of behandeling werkt is een ingewikkeld enorm kostbaar proces en studie waarbij je een controlegroep jarenlang moet volgen en ook omstandigheden en bijwerkingen moet bijhouden. De farmaceutische industrie is een miljarden-industrie die regelmatig belangen heeft dat de werkzaamheid van alternatieve middelen niet wordt aangetoond. Wanneer inderdaad informatie dat Magnesium helpt tegen restless leggs, aardappelschillen perfecte maagzuurremmers zijn dan loopt de farmaceutische industrie miljoenen inkomsten per maand mis. Ook hebben ze bijvoorbeeld liever niet een medicijn wat Herpes of kanker geneest. Beter is voor hen een middel wat langdurig ingenomen moet worden en symptomen onderdrukt, hier kunnen ze dan veel meer geld uit halen. Deze alternatieve kennis is vaak wel beter bekend langs alternatieve kanalen en is soms zeker zo waardevol en waar. De wetenschap kent ook nog niet eens 1% van de menselijke natuur, deze is vele malen complexer.