Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Helpen daglichtlampen tegen winterdepressies?

Ik heb al vaak gehoord dat daglichtlampen zouden helpen tegen winterdepressies. Ik besloot eens te informeren naar de prijs van zo'n lamp, maar de verkoper zei dat hij niet veel gelooft van dat effect en dat het licht lelijk is. (blauwachtig)
Wat nu?
Is er een ervaringsdeskundige of specialist die er wat over weet?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een daglichtlamp _kan_ helpen bij een winterdip. Of het ook bij een echte winterdepressie helpt, weet ik niet, ik waag het te betwijfelen. Er zijn speciale therapeutische lampen (met helder, wit licht; 10000 lux - veel daglichtlampen halen dat niet) die wel degelijk helpen, maar dan is het vaak slim om al in oktober te beginnen (afhankelijk van het type lamp elke ochtend een tijdje voor de lamp zitten, of elke week een paar dagen). Zulke lampen kun je soms ook lenen/huren.

Ja, het wordt zelfs vergoed door zorgverzekeraars en die geven niet zomaar geld uit aan therapieën die niet helpen. Zie link.

Bronnen:
http://www.psychischegezondheid.nl/page/18...

Tsja.. De verkoper die er niet in gelooft.. Niet gehinderd door enige kennis van het onderwerp.. [http://www.tijdschriftvoorpsychiatrie.nl/assets/articles/articles_515pdf.pdf] Het therapeutisch effect van lichttherapie opw interdepressies is onomstreden. Zo’n 50-80% van de patiënten reageert goed op deze behandeling (Terman e.a. 1989a; Meesters e.a. 1995a). Er is inmiddels een diversiteit in behandelwijzen ontstaan. De varianten betreffen de toediening, de timing en de tijdsduur van de behandelingen. Hoewel lichttherapie een relatief onschuldige behandelwijze is, zijn er enkele bijwerkingen beschreven. lees ook: archpsyc.ama-assn.org/cgi/content/full/55/10/861 Beginning to See the Light Arch Gen Psychiatry. 1998;55:861-862. High intake of sweets late in the day predicts a rapid and persistent response to light therapy in winter depression Psychiatry Research, Volume 46, Issue 2, February 1993, Pages 107-117

Rare verkoper dan die zijn eigen product niet aanprijst maar het werkt echt wel. het is inderdaad geen warm gezellig licht maar het is zeer effectief

Bronnen:
http://daglicht-lamp.nl/

geen idee!!!!!!!