Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoe ver kan hypnose pijn reduceren?

Stel je moet kortstondig veel pijn doorstaan kun je dat d.m.v. hypnose wegnemen? Ik denk bijvoorbeeld aan een operatie zonder verdoving.

En zou het ook werken voor chronische pijn? Of kun je niet 'chronisch' onder hypnose zijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, er zijn al kleine operaties onder hypnose uitgevoerd. In Sanavisie in Mill ( Nederland ) is onlangs een operatie uitgevoerd onder hypnose. Anesthesioloog Geert-Jan van Geffen van Radboudumc bracht de 48-jarige patënteop eigen verzoek onder hypnose, waarna plastisch chirurg Stijn Bauland haar probleemloos kon opereren. - See more at: http://www.skipr.nl/actueel/id23231-ook-in-nederland-operatie-onder-hypnose.html#sthash.sa1fKsEH.dpuf De kliniek voor plastische chirurgie heeft daarmee een primeur voor Nederland. De ingreep betrof een ooglidcorrectie. - See more at: http://www.skipr.nl/actueel/id23231-ook-in-nederland-operatie-onder-hypnose.html#sthash.B5XMsOkT.dpuf Om pijn op te lossen zijn er zoveel technieken dat het onmogelijk zou zijn om ze allemaal op te noemen. Er zijn 4 basisprincipes. Dissociatie Revivicatie Symboliek Vooronderstellingen Hypnose kan zeker helpen bij chronische pijn. Dit werkt door via hypnose te leren om je emotioneel meer af te sluiten van de pijn. "Suggesties voor diepe relaxatie en suggesties gericht op het verminderen van emotioneel ongemak van pijn zijn voor de patiënten het makkelijkst te leren".

Bronnen:
http://www.skipr.nl/actueel/id23231-ook-in...
https://hypnoseinstituutnederland.nl/pijnb...

Pijn kent een hele grote emotionele component ; dat betekent dat de pijn zelf niet goed meetbaar is - en je de pijn van de een ook niet kunt vergelijken met die van een ander - en dat hoe je je voelt, hoe je er over denkt en hoe je er instaat, voor een groot deel vatbaar is voor (auto)suggestie. Dat maakt dat hypnose - wat feitelijk niets meer is dan je openstellen voor suggestie, zij het in soms extreme mate - heel goed kan helpen tegen pijn. Belangrijk is daarbij dus wel dat je daadwerkelijk openstaat voor de suggestie dat hypnose kan helpen / werken. Het is niet te vergelijken met bijvoorbeeld een pijnstiller die een chemische stof afgeeft en daardoor werkt ; 'hypnose' doet zelf niets. Ook zonder hypnose kun je door jezelf bepaalde denkpatronen aan te leren . eigen te maken anders 'in je pijn staan" en het anders ervaren. Hypnose is daarmee vooral een hulpmiddel om je eigen genezend of pijnstillend vermogen aan te kunnen spreken. Je kunt inderdaad niet chronisch onder hypnose zijn. Je kunt wel door hulp van hypnose leren anders met je pijn om te gaan en het anders te ervaren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100