Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Waarom hebben we twee nieren als je ook met eentje kunt leven?

Waarom hebben we bijvoorbeeld dan ook niet twee harten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je KAN met een nier leven. Maar het is veel makkelijker met 2. Door de evolutie zal dit "opgemerkt" worden. Het hart zal geen problemen met het doorpompen terwijl er wel 2 nieren nodig zijn om alles soepeltjes te laten verlopen en het makkelijk te maken voor het lichaam.

De 2e is handiger maar word dus ook gebruikt als een soort reserve als er 1 niet meer werkt

Ik vind dit een hele goede vraag want ik kan het antwoord dat ik zelf in gedachten heb ook nergens vinden dus ik kon het niet toetsen. Ik denk zelf dat de natuur een optimalisatie heeft uitgevoerd tussen ALLES dubbel uitvoeren en ons te log en groot maken om te overleven en een aantal zaken dubbel en de rest niet. Opvallend hierin is dat het HELE centrale kanaal (van mond tot anus zeg maar) NIET dubbel is uitgevoerd en ook het levensreddende rondpompsysteem (hart) en overige circuits, zenuwstelsel ook niet. (als daar dus iets aan uitvalt houdt het helaas op) Wat is wel dubbel uitgevoerd: de besturing (hersenen) en allerlei neventakken, nieren voor reiniging, ogen oren voor waarnemen, testikels/eierstokken voor voortplanten (hoewel we wel weer maar één baarmoeder hebben, ten minste de helft van ons). En, ook opvallend toch dat deze scheiding wel/niet dubbel voor vrijwel alle zoogdieren hetzelfde is..... Het lijkt erop dat we nog een extra kans krijgen als onze HOOFDZAKEN nog wel werken maar er een uitval is in de "nevensystemen.

Zodat je 1 nier weg kunt geven aan een ander die bijna dood gaat omdat beide nieren bij 'm uitvallen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100