Euro versus gulden

vanmorgen kocht ik 6 lavendel planten op de markt: 20 euro.
Dat bedrag zou ik niet eens overwogen hebben te betalen in guldens. Hebben jullie dat af en toe ook?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Absoluut mee eens. Het wordt vaak afgedaan als inflatie maar ik noem een voorbeeld met de kerstbomen. Hiervoor heb ik tot de invoering van de euro altijd 12,50 tot 15 gulden betaald. Nu betaal ik voor een zelfde boom 32,50 tot 35 euro ( = bijna 3x zo duur). Dit zou teruggereken naar 7 jaar voor de invoering van de euro bij een zelfde inflatie betekend hebben dat de boom me maar 3 tot 4 gulden gekost zou hebben en laat dit nu niet het geval zijn. Slechts één van de honderden voorbeelden. Aan de andere kant zijn er ook produkten goedkoper geworden. Zo betaalde ik voor mijn eerste pc 5000 gulden.

Haha af en toe?! Ach man ik heb dat al sinds de invoering van die euro. Alles is 2.2 x zo duur geworden en word alsmaar duurder.

En of. Ik reken (zeker bij wat forsere bedragen) nog altijd gewoon even terug. Werkt overigens wel twee kanten uit. Ook wanneer ik betalingen binnenkrijg denk ik weleens: hoe durf ik dergelijke bedragen eigenlijk te factureren.

ja ik heb dat nog wel eens. maar meestal denk ik er pas aan nadat ik het gekocht heb. als het wel voor zou komen dat ik er op datzelfde moment aan denk zou ik nooit daardoor het product of de dienst niet kopen. voor mij is de euro der nu eenmaal. alles is duur geworden. valt niet veel aan te doen.

Paniekzaaiers zijn het die omrekenaars! Het heeft inderdaad weinig zin, Ruud heeft volkomen gelijk. Deze vraag mag dicht..

Heeeeeel af en toe misschien. Maar de vergelijking gaat niet op. Als we de gulden nog zouden hebben gehad, zou je nu een vergelijkbaar bedrag betaald hebben. Ook met de gulden hadden we inflatie gehad en zouden de lavendelplanten nu misschien 40 gulden hebben gekost of nog meer. Wat wel anders zou zijn: je zou misschien verstandiger zijn geweest en deze belachelijke prijs nooit betaald hebben. "Geldillusie" heet dat.

Zeker, alleen is het terugrekenen naar guldens niet zo handig, omdat je daarmee in een verouderde prijsperceptie vervalt. Sinds het afschaffen van de gulden werden veel producten duurder. Dat is alleen van alle tijden, maar 20 euro voor 6 lavendelpantjes? Dat is heftig, op de markt was je nooit meer dan 5 euro kwijt geweest. Wanneer je boodschappen doet bij Intratuin of bij een luxe plantenzaak dan betaal je daar extra voor. Dat is overigens met alles zo, AH is ook een stuk duurder dan de kleine winkeltjes van allochtonen. En de markt? Ik zweer er bij, gisteren nog een pond echte aardbeien gekocht voor 1 euro 50 gewoon Nederlandse.

Ha, die Cora42; Ik reken nooit meer om als ik iets koop. Alleen als het gaat om dingen of verhalen uit het guldentijdperk reken ik nog wel eens terug hoeveel dat nu zou zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100