Uit dienst gegaan en nieuwe baan begonnen. Valt tegen, kan terug naar oude werkgever na 2 maanden. Is het contract nog geldig?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee. Deze zal niet meer geldig zijn. De arbeidsovereenkomst is beeïndigd zodra je stopt met werken bij de oude werkgever, deze zal dan niet opnieuw geldig zijn!

Als de oude werkgever je opnieuw wil aannemen, kun je uiteraard terugkomen. Maar dan wel tegen voorwaarden die opnieuw moeten worden overeengekomen. Je stelt in een reactie bij een ander antwoord: "Bij een vast contract is het namelijk wel zo dat wanneer je binnen 3 maanden terugkeert, de arbeidsovereenkomst nog geldig is…" maar zo gesteld is dat niet juist. Wel is het zo, dat wanneer de "oude" werkgever je een nieuwe overeenkomst voor bepaalde tijd aanbiedt, daar geen automatisch einde aankomt wanneer die bepaalde tijd voorbij is. Dat volgt uit de "Ragetlie-regel". Concreet betekent deze dat een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd die binnen zes maanden volgt op een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd die niet rechtsgeldig is opgezegd of ontbonden, niet van rechtswege eindigt maar moet worden opgezegd. Daarom wordt op 'werkgeverssites' ook het advies gegeven om 'spijtoptanten' niet binnen 6 maanden na hun laatste overeenkomst opnieuw aan te nemen. Op een op werkgevers gerichte site wordt het als volgt verwoord: "Heeft een beëindiging met wederzijds goedvinden plaatsgevonden of is het eerdere arbeidscontract door een opzegging of eigen ontslag van de werknemer geëindigd? En wilt u de werknemer wel weer in dienst nemen, maar dan wel op basis van een tijdelijk contract? Dan doet u er verstandig aan om de nieuwe arbeidsovereenkomst pas in te laten gaan na 6 maanden en 1 dag na de beëindiging van het eerdere dienstverband." Dat advies hierboven zou te maken kunnen hebben met een uitspraak van de Hoge Raad op 20 december 2013 (JAR 2014/34). Die was van mening dat de 'nieuwe' arbeidsovereenkomst bij de 'oude' werkgever (voor dezelfde werkzaamheden) er een was voor onbepaalde tijd, op grond van de gedachte dat de Ragetlie-regel ook van toepassing is als de werknemer zelf ervoor gekozen heeft om bij zijn 'oude' werkgever te vertrekken.

Bronnen:
http://clawslegal.com/gewezen-werknemer-tr...
http://www.ruttenwelling.nl/nl/actueel/201...
http://www.wwzproof.nl/ragetlie-regel

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100