Bij een vijandige overname doet een partij een bod op de aandelen van een bedrijf zonder dat bedrijf er zelf om heeft verzocht of mee ingestemd.
Een vijandige overname kan plaatsvinden als het management van het bedrijf niet handelt ten gunste van de aandeelhouders. In dat geval kiezen de aandeelhouders een optie die voor hen het beste is, in plaats van dit aan het management over te laten.
Een overname wordt als "vijandig" gezien indien:
De raad het aanbod verwerpt, maar de bieder het bedrijf toch koopt.
De bieder een bod op het bedrijf doet, buiten weten van de raad om.
Een vijandige overname kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Zo kan de bieder een offerte opstellen waarin een vastgestelde prijs wordt geboden van boven de huidige marktprijs. Ook kan de bieder proberen genoeg aandeelhouders van het doelbedrijf achter zich te krijgen om het management te vervangen.
Bedrijven kunnen een vijandige overname voorkomen door bijvoorbeeld eigen aandelen in te kopen, extra dividend uit te keren aan de aandeelhouders of zelf te fuseren waardoor de biedende partij een groter bedrijf moet overnemen. Een voorbeeld is de overnamepoging door Mittal Steel van Sidmar in Gent, later Arcelor. Deze poging de vijandige overname te voorkomen mislukte echter; later ging de overname alsnog door.
- Bronnen:
-
http://nl.wikipedia.org/wiki/Overname#Vija...