Heeft een meerderjarig kind recht op "voldoende" inkomen ?

Tot kinderen 21 zijn, zijn de ouders onderhoudsplichtig. Prima.

Nu doet zich de volgende situatie voor : onze dochter woont op zichzelf in Nederland en volgt een fulltime opleiding (zit nu in het tweede van 4 jaar). Ze krijgt haar studiebeurs en aanvullende beurs (samen een goede 250 euro) . Dat dekt nog niet eens de huur, laat staan de kosten van levensonderhoud , verzekeringen en de opleiding. Die hoesten wij dus voorlopig op. Ze heeft nu tjdelijk een kleine stagevergoeding, maar dat is dus alleen zolang haar stage duurt en ook geen vetpot. (250 euro per maand)

Nu wordt ze binnenkort 21. Als wij haar niet meer onderhouden, moet ze dus "rond" zien te komen van 500, na januari 266 euro per maand, en dat gaat uiteraard niet lukken.

Heeft ze dan recht op een aanvullend inkomen zoals bijstand ? Of worden wij gewoon geacht haar inkomen aan te blijven vullen tot haar opleiding klaar is en ze werk heeft ? Of moet ze bij haar fulltime opleiding gaan werken (en wannéér dan ??)

iemand enig idee hoe dit zit of hier ervaring mee ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

"Ook na het 21e jaar kan een ouder worden aangesproken om te betalen voor het levensonderhoud een kind. Voorwaarde is ten eerste dat de ouder ook draagkracht heeft, en dat de ouders ook hebben toegezegd om bij te dragen in de studiekosten. In de praktijk gaat het om een korte periode die eindig is, en die het kind in staat moet stellen zijn studie met succes “af te ronden”." De bijstand is het "vangnet" (als er geen inkomen is uit werk of uit een andere uitkering, het vermogen onder de vermogensgrens ligt, enz. Enz. Toegevoegd na 11 minuten: Maar het juridisch afdwingen van de onderhoudsplicht lukt niet gemakkelijk, volgens de derde bronsite: "Voor kinderen van ouder dan 21 jaar geldt dat zij alleen nog een recht hebben op een bijdrage van hun ouders als zij behoeftig zijn, oftewel als het kind niet in staat is om in het eigen levensonderhoud te voorzien. Dit wordt door de rechter niet snel aangenomen. Zo wordt een kind van 21 jaar of ouder dat studeert, geacht te kunnen voorzien in zijn of haar eigen levensonderhoud en is er dus geen aanspraak op een bijdrage van de ouders." 

Bronnen:
http://www.alimentatieplicht.com/onderhoud...
http://www.axiusadvocaten.nl/blogs/wie-is-...
http://www.ebh-elshof.nl/blogs/wanneer-ein...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100