Waarom zijn tegoedbonnen eigenlijk nooit meer waard dan het (geld)bedrag wat ervoor wordt uitgegeven?

Eigenlijk is het een vreemd verschijnsel: tegoedbonnen. Waarom zou je zo'n bon kopen die op minder manieren te besteden is dan het geldbedrag wat je ervoor uitgeeft? Je bent immers beperkter in de doelen waaraan je het kunt besteden. Waar zit dan de meerwaarde in van zo'n bon, behalve dat het misschien wat persoonlijker is dan een geldbedrag?

Toegevoegd na 6 minuten:
Tegoedbonnen = cadeaubonnen

Weet jij het antwoord?

/2500

Omdat iedereen dan cadeaubonnen zou inkopen voor zichzelf om daarna te gaan winkelen. Toegevoegd na 14 minuten: Voor de mensen die het niet begrijpen. Als een tegoedbon/cadeaubon ter waarde van 25 euro 20 euro zou kosten. Zouden mensen bij een product van 100 euro eerst 4 x 20 euro aan cadeaubonnen kopen en die daarna direct uitgeven voor het product van 100 euro.

Omdat dit een verlies oplevert en iemand zal dit verlies moeten willen dragen. Als een boekhandelaar een boek normaliter verkoopt voor eur 20.- dan zal hij diezelfde eur 20.- willen ontvangen als iemand een cadeaubon inlevert. Voor het bedrijf dat de bon inneemt, telt de bon als kasgeld. Op het moment dat de bon wordt ingeleverd, is deze voor de winkelier omzet (niet het moment van de verkoop van de bon). De waarde ontvangt hij dan weer terug via de bonuitgevende instantie, minus een commissie. (Of het bedragsverschil tussen ingenomen en verkochte bonnen minus een commissie). Als het uitgangspunt is, dat de winkeliers hier niet onder mogen lijden, zal de bonuitgevende instantie het verlies voor zijn rekening moeten nemen, die uiteindelijk toch zijn kosten zal doorberekenen aan de winkeliers die bonnen verkopen en innemen. Dan zal het vlug afgelopen zijn met de acceptatie van bonnen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100