Kan ik me laten onterven?

Mijn moeder en stiefvader staan er financieel niet goed voor. Het huis van mijn moeder en stiefvader staat ook voor 1/3e op mijn naam. Ook staan ze bij mij dik in de schuld. Ben bang dat ik dat geld nooit meer zie. Zelf wil ik geen dikke schulden als ze overlijden aangezien ik het wel goed voor elkaar heb. Kan ik me laten onterven? Hoe gaat dat in zijn werking?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je hoeft alleen maar de erfenis straks niet te accepteren. Toegevoegd na 2 minuten: Als je een erfenis verwerpt of weigert, ben je geen erfgenaam meer. Op papier staat er dan dat je zelfs nooit een erfgenaam bent geweest. In de praktijk betekent dit dat je niet op hoeft te draaien voor de eventuele schulden van de overledene. Voor een verwerping moet je een verklaring bij de rechtbank afleggen. De kosten hiervoor zijn voor eigen rekening en bedragen ongeveer 114 euro. Toegevoegd na 22 minuten: Bel hiervoor t.z.t. de rechtbank, dan wordt het formulier "Verwerpen erfenis" opgestuurd. Invullen, terugsturen, en je bent geen erfgenaam meer. Hiervoor rekent de rechtbank griffierechten van ongeveer 100 euro. Waarschuwing: als je ook maar iets doet met betrekking tot de erfenis, zoals het betalen van een rekening, leeghalen van het huis of een ritje maken in de auto van de overledene, geldt dat wettelijk gezien als het aanvaarden van de erfenis.

Bronnen:
http://www.erfwijzer.nl/verwerpen-weigeren...
http://www.goeievraag.nl/vraag/maatschappi...

Nee je kunt jezelf niet nu laten onterven,wel na het overlijden van beide ouders. Je kunt dan kiezen tussen de erfenis accepteren,verwerpen of beneficiair aanvaarden. Toegevoegd na 2 minuten: Je aanvaardt de erfenis en tegelijkertijd verwerp je de erfenis als mocht blijken dat er meer schulden dan bezittingen zijn. Wanneer één erfgenaam beneficiair aanvaardt, moet de hele erfenis beneficiair worden afgewikkeld.

Je kunt je niet laten onterven van je ouders (ook niet van anderen) Je kunt wel de erfenis bij overlijden weigeren. Dan komen de schulden niet bij jou, maar komen de spullen ook niet bij jou. Ik heb hetzelfde aan de hand gehad aan de kant van mijn schoonfamilie. Na overlijden mocht het huis niet meer betreed worden. Dus ook persoonlijke spullen zijn niet voor jou (uiteraard kun je dit bij ziekte van tevoren regelen, en alvast spullen meenemen) http://www.zoekadvocaat.be/nl/vraag/kan-men-zichzelf-laten-onterven

Ja, dat kan wel. Zelfs voordat ze overlijden. Maar daarvoor zul je je (stief)ouders moeten motiveren. Bij de notaris kunnen zij regelen dat jij niet in aanmerking komt voor een erfenis. Vergeet niet dat aan een dergelijk bezoek met opmaken van de benodigde stukken ook een bedrag betaald moet worden aan de notaris. Stel dat er toch iets te schenken valt kun je wel gedwongen worden om een percentage van erfgeld te claimen. Dit kan je verplicht worden als je in de uitkeringssituatie zit van de Wet Werk en Bijstand. Daarvoor ben je verplicht het wettelijke percentage op te vragen. Dat doen ze omdat een uitkeringsgerechtigde alles moet doen om aan ander inkomen te komen. Je kunt de erfenis ook na overlijden weigeren. Dat heet: erfenis verwerpen/beneficiair te aanvaarden (dat moet binnen 3 maanden na overlijden gebeuren en er moet wel voor betaald worden, dat is dan voor je eigen rekening), maar dan deel je ook niet mee in de erfenis wanneer er wel iets te erven valt. Stel dat je de erfenis met de schulden hebt geweigerd en het is geregeld, is de eerstvolgende persoon die erft verantwoordelijk voor de afwikkeling van de erfenis. Het kan dus gebeuren dat dan je kinderen verantwoordelijk zijn voor de erfenis. Dan moet je er dus aan denken voor hun ook dezelfde regeling aan te vragen. Dan komen de volgende mensen weer in aanmerking voor de erfenis enz. enz. Stel dat er geen erfgenamen meer over zijn, van is alles voor de Nederlandse Staat. Zowel de erfenis als de schulden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100