Mag ik een aanbetaling houden als de koper de koop annuleert?

Beste goeievragers,

Ik wil een product verkopen aan iemand, maar hij heeft nu het geld nog niet. De koper vraagt mij het product voor drie weken vast te houden.

Om zeker te weten dat hij het dan koopt heb ik gevraagd om een aanbetaling. Hij heeft 1/4 van het bedrag alvast overgemaakt, en de rest kan hij later betalen (en dan het product ophalen). Ik heb namelijk wel eens gehad dat mensen mij vroegen een product vast te houden, en dan zagen ze later af en heb ik anders kopers ook al mis gelopen (omdat ik tegen hen gezegd had dat het al verkocht was).

Stel dat hij nu afziet, mag ik die €50 dan houden? In de mail staat duidelijk dat hij mijn product wilt kopen mits het 100% functioneert (en dit doet het ook).

TLDR:

Iemand doet een aanbetaling voor een product. Mag ik als verkoper de aanbetaling houden als de koper van het product afziet?

Alvast bedankt!

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik denk niet dat hier wettelijke regels voor zijn. Het gaat hier om een particuliere aankoop, zonder aankoopovereenkomst. Als de koop niet doorgaat en je verkoopt het product makkelijk, zonder kosten te maken. Vind ik het normaal die 50 euro weer terug te geven. Anders is natuurlijk als je kosten hebt gemaakt voor o.a. opslag en transport.

Volgens mij gelden hier bijna dezelfde regels. Koper doet een aanbetaling dus de koop is in feite gesloten. Komt de koper na een vastgestelde termijn de koop niet na dan heb je het recht om de aanbetaling te houden want je had het product immers aan iemand anders kunnen verkopen. Ik zou dit wel via een brief of mail vast leggen door de uiterste betaaldatum op te geven,maar ook dat als er na die datum niet betaald is,koper geen recht meer heeft op het product en ook de aanbetaling niet terug krijgt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100