Mag ik echt maar een euro of 47 bijverdienen tot mijn moeders uitkering gekort wordt?

Ik krijg studiefinanciering met de aanvullende beurs en een lening van 150 euro. Dat is 572 euro per maand. Mijn nieuwe opleiding kost echter dik 5000 euro per jaar, wat neer komt op 12 termijnen van 446 euro. Dan blijft er wel belachelijk weinig over, dus ik wil bij gaan verdienen.

Het probleem is dat ik dus al bijna aan die marge van 619 euro zit. Ik zie dat bedrag op allerlei sites terugkomen, maar ik kan er maar geen bron voor vinden. Is het echt zo dat ik maar 619 euro per maand mag ontvangen, en dat al het overige wordt gekort op de uitkering van mijn moeder? Ik ben 21 en mijn moeder werkt niet. Heeft alleen een bijstands uitkering.

Dat zou namelijk betekenen dat ik iets van 173 euro per maand overhoud voor rekeningen, eten, kleding, kostgeld en sparen voor mijn rijbewijs. Zijn hier echt geen andere oplossingen voor? Of kan ik beter gewoon niet gaan studeren?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het WWB-inkomen zelf van moeder wordt niet gekort door uw inkomen uit studiefinanciering (inclusief lening). wel kan haar uitkering lager worden als er een toeslag is. Dat is het geval als het kind meerderjarig is (18 jaar of ouder) en meer inkomen heeft dan € 618,29 netto per maand (jaar 2013). De toeslag zal dan voor een alleenstaande ouder van met 10 tot 20% worden verlaagd. In de link hieronder (gemeente Westerveld) is deze korting € 132,36 per maand. Als u dus een klein bedrag per maand bijverdient is er financieel nadeel. Als de inkomsten een paar honderd per maand zijn, is er enig voordeel. Informeert u bij uw gemeente wat precies de bedragen voor 2014 zijn. De korting op de bijstand ouder verschilt van gemeente tot gemeente. Toegevoegd na 24 minuten: Waarschijnlijk bedraagt de korting voor uw moeder 10% van het netto minimumloon als u teveel inkomen gaat krijgen.. De korting is dan een bedrag tussen de € 130 en € 135 per maand. Wat u maximaal aan inkomen / studiefinanciering in 2014 mag krijgen zonder dat uw moeder wordt gekort op haar uitkering zal € € 633,44 zijn (jaar 2014 – zie bron 3 / gemeente Amsterdam)

Bronnen:
http://www.amsterdam.nl/beleidwerkeninkome...
http://www.goeievraag.nl/vraag/financien-w...
http://www.igsd-sw.nl/assets/files/PDF%20b...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100